fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane risottem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0240988-7f4c-4a5b-9d09-1503641107f1-1

Bakłażany faszerowane risottem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
  • Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy.
  • Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy miąższ zostawiając ok. 1 cm marginesu.
  • Miąższ z bakłażanów razem z pokrojonym w kosteczkę pomidorem wrzucamy do pozostałych warzyw, dodajemy sól i zioła prowansalskie i dusimy jeszcze kilka minut.
  • Wydrążone bakłażany smarujemy wewnątrz olejem i dość mocno solimy.
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Następnie mieszamy przygotowane warzywa wraz z ryżem, jajkiem, pieprzem i większością parmezanu (zostawiamy ok. 2 łyżek).
  • Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów uciskając go.
  • Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem wymieszanym z mąką kokosową.
  • Bakłażany pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Pomijając w przepisie jajko a parmezan, zastępując płatkami drożdżowymi otrzymamy wegański przepis. Do podania bakłażanów można użyć sosu paprykowego znajdującego się w powiązanych przepisach. tam również znajdziesz inspirujące przepisy na faszerowane bakłażany.

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 bakłażany (480 g)
  • 150 g ryżu basmati
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 50 g parmezanu
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
  • Zioła prowansalskie: tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >