Bakłażany faszerowane risottem
Bakłażany faszerowane risottem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
- Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy.
- Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty.
- Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy miąższ zostawiając ok. 1 cm marginesu.
- Miąższ z bakłażanów razem z pokrojonym w kosteczkę pomidorem wrzucamy do pozostałych warzyw, dodajemy sól i zioła prowansalskie i dusimy jeszcze kilka minut.
- Wydrążone bakłażany smarujemy wewnątrz olejem i dość mocno solimy.
- Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Następnie mieszamy przygotowane warzywa wraz z ryżem, jajkiem, pieprzem i większością parmezanu (zostawiamy ok. 2 łyżek).
- Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów uciskając go.
- Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem wymieszanym z mąką kokosową.
- Bakłażany pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.
Uwagi
Pomijając w przepisie jajko a parmezan, zastępując płatkami drożdżowymi otrzymamy wegański przepis. Do podania bakłażanów można użyć sosu paprykowego znajdującego się w powiązanych przepisach. tam również znajdziesz inspirujące przepisy na faszerowane bakłażany.
Autor
Lista składników
- 2 bakłażany (480 g)
- 150 g ryżu basmati
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- ½ cukinii (150 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 50 g parmezanu
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2-3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
- Zioła prowansalskie: tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >