fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane risottem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0240988-7f4c-4a5b-9d09-1503641107f1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażany faszerowane risottem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
  • Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy.
  • Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy miąższ zostawiając ok. 1 cm marginesu.
  • Miąższ z bakłażanów razem z pokrojonym w kosteczkę pomidorem wrzucamy do pozostałych warzyw, dodajemy sól i zioła prowansalskie i dusimy jeszcze kilka minut.
  • Wydrążone bakłażany smarujemy wewnątrz olejem i dość mocno solimy.
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Następnie mieszamy przygotowane warzywa wraz z ryżem, jajkiem, pieprzem i większością parmezanu (zostawiamy ok. 2 łyżek).
  • Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów uciskając go.
  • Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem wymieszanym z mąką kokosową.
  • Bakłażany pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Pomijając w przepisie jajko a parmezan, zastępując płatkami drożdżowymi otrzymamy wegański przepis. Do podania bakłażanów można użyć sosu paprykowego znajdującego się w powiązanych przepisach. tam również znajdziesz inspirujące przepisy na faszerowane bakłażany.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 bakłażany (480 g)
  • 150 g ryżu basmati
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 50 g parmezanu
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej (36 g)
  • Zioła prowansalskie: tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon, majeranek
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >