Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry
- Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej
- Smażymy po 2-3 min z każdej strony
- Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy
- Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
Rady dietetyka
Jeśli nie masz nietolerancji na nabiał, możesz dodać plasterki żółtego sera o dobrym składzie.
Uwagi
Zamiast bakłażana można użyć cukinię. Podobne przepisy znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ½ bakłażana (ok. 120 g)
- 10 suszonych pomidorów (ok. 70 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowane owoce na oleju kokosowym
Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka Gruszkę kroimy w plastry Jabłko kroimy w plastry Usuwamy pestki i gniazda nasienne Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Pieczony mintaj z papryczkami padron
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…
WIĘCEJ >Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…
WIĘCEJ >