fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c054e8d2e-363b-4d5a-adb9-6e6241742ea1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bakłażany faszerowane warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Cebule kroimy i podsmażamy.
  • Suszone pomidory kroimy w paski.
  • Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na 180ºC.
  • Mieszamy ziemniaki z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi pomidorami i przyprawami.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce układamy farsz.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przygotowania faszerowanego bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 bakłażany (480 g)
  • 800 g ziemniaków
  • 3 cebule (300 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 6 suszonych pomidorów (42 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >