fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c054e8d2e-363b-4d5a-adb9-6e6241742ea1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bakłażany faszerowane warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Cebule kroimy i podsmażamy.
  • Suszone pomidory kroimy w paski.
  • Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na 180ºC.
  • Mieszamy ziemniaki z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi pomidorami i przyprawami.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce układamy farsz.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania faszerowanego bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Bakłażan (480 g)
  • Cebula (świeża) (315 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Pomidor suszony (40 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z brokułu z płatkami migdałowymi i bazylią

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >