fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bakłażany faszerowane warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c054e8d2e-363b-4d5a-adb9-6e6241742ea1

Bakłażany faszerowane warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Cebule kroimy i podsmażamy.
  • Suszone pomidory kroimy w paski.
  • Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na 180ºC.
  • Mieszamy ziemniaki z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi pomidorami i przyprawami.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce układamy farsz.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przygotowania faszerowanego bakłażana.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 bakłażany (480 g)
  • 800 g ziemniaków
  • 3 cebule (300 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 6 suszonych pomidorów (42 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na pół, a łososia – w paski. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy wg uznania.

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Gulasz z dynią piżmową

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.

WIĘCEJ >