Czosnek – można go kochać albo nienawidzić, ale prawdą jest, że jest niezawodny przy przeziębieniu, a wiele potraw bez niego nie smakuje odpowiednio. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Czosnek ma mnóstwo zalet:
- zapobiega infekcjom wirusowym,
- wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość allicyny i związków siarki),
- silnie zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych,
- wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
- usprawnia pracę jelit,
- przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej (np. po przebytych kuracjach antybiotykowych),
- reguluje gospodarkę lipidową, wpływa na poprawę stosunku LDL do HDL.
Przede wszystkim jednak czosnek jest znany ze swoich właściwości wspomagających odporność. Nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Na bazie czosnku można przygotować wiele syropów. Poniżej znajdziesz przepis na jeden z nich.
Syrop z czosnku
Składniki:
- 3 cytryny
- 1 duża główka czosnku
- 1 szklanka miodu (najlepiej ze sprawdzonego źródła, by mieć pewność, że nie był wcześniej przegotowany)
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy i wyparzamy słoik.
- Cytryny dokładnie myjemy, wyciskamy z nich sok i usuwamy pestki.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do soku z cytryn.
- Dodajemy szklankę miodu i dokładnie mieszamy.
- Odkładamy do lodówki na 2–3 dni.
Dawkowanie:
- profilaktyczne: dzieci – 1 łyżeczka dziennie, dorośli – 1 łyżka dziennie;
- w czasie choroby: dzieci – 1 łyżeczka 3 razy dziennie, dorośli – 1 łyżka 3 razy dziennie.
Czarny czosnek
Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Na rynku jest też dostępny czarny czosnek, który jest inny – słodki i bez ostrego zapachu. Można go nawet zjeść rano i bez problemu pójść do pracy!
Czarny czosnek uzyskuje się ze świeżego czosnku poddanego procesowi fermentacji. Należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność. Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów, bakterii ani żadnych środków konserwujących.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
Czarny czosnek też wzmacnia odporność i ma właściwości bakteriobójcze. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie oraz charakteryzuje się bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów. W porównaniu do zwykłego czosnku ma lepiej przyswajalne substancje aktywne i składniki mineralne oraz ma większe stężenie przeciwutleniaczy. Jest łagodny dla przewodu pokarmowego.
Zaleca się spożywanie od 1 do 3 ząbków czarnego czosnku dziennie. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do wielu dań, pieczywa, sałatek czy farszów.
Dobrej jakości czarny czosnek dostaniesz w sklepie Juleko. Z kodem Ajwen zrobisz tam zakupy 10% taniej.
Natomiast mnóstwo przepisów na pyszne dania z czosnkiem znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne (sprawdź koniecznie m.in. przepis na topinambur duszony z cebulą i czosnkiem, dip z kalafiora i czosnku czy smażony makaron imbirowo-czosnkowy).
Autor
Iwona Wierzbicka
Czosnek – można go kochać albo nienawidzić, ale prawdą jest, że jest niezawodny przy przeziębieniu, a wiele potraw bez niego nie smakuje odpowiednio. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Czosnek ma mnóstwo zalet:
- zapobiega infekcjom wirusowym,
- wzmacnia układ odpornościowy (ze względu na zawartość allicyny i związków siarki),
- silnie zwalcza drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych,
- wspiera procesy trawienne (ma właściwości żółciopędne oraz pobudza wytwarzanie soków trawiennych),
- usprawnia pracę jelit,
- przyczynia się do odbudowy flory bakteryjnej (np. po przebytych kuracjach antybiotykowych),
- reguluje gospodarkę lipidową, wpływa na poprawę stosunku LDL do HDL.
Przede wszystkim jednak czosnek jest znany ze swoich właściwości wspomagających odporność. Nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Na bazie czosnku można przygotować wiele syropów. Poniżej znajdziesz przepis na jeden z nich.
Syrop z czosnku
Składniki:
- 3 cytryny
- 1 duża główka czosnku
- 1 szklanka miodu (najlepiej ze sprawdzonego źródła, by mieć pewność, że nie był wcześniej przegotowany)
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy i wyparzamy słoik.
- Cytryny dokładnie myjemy, wyciskamy z nich sok i usuwamy pestki.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do soku z cytryn.
- Dodajemy szklankę miodu i dokładnie mieszamy.
- Odkładamy do lodówki na 2–3 dni.
Dawkowanie:
- profilaktyczne: dzieci – 1 łyżeczka dziennie, dorośli – 1 łyżka dziennie;
- w czasie choroby: dzieci – 1 łyżeczka 3 razy dziennie, dorośli – 1 łyżka 3 razy dziennie.
Czarny czosnek
Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Na rynku jest też dostępny czarny czosnek, który jest inny – słodki i bez ostrego zapachu. Można go nawet zjeść rano i bez problemu pójść do pracy!
Czarny czosnek uzyskuje się ze świeżego czosnku poddanego procesowi fermentacji. Należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność. Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów, bakterii ani żadnych środków konserwujących.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
Czarny czosnek też wzmacnia odporność i ma właściwości bakteriobójcze. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie oraz charakteryzuje się bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów. W porównaniu do zwykłego czosnku ma lepiej przyswajalne substancje aktywne i składniki mineralne oraz ma większe stężenie przeciwutleniaczy. Jest łagodny dla przewodu pokarmowego.
Zaleca się spożywanie od 1 do 3 ząbków czarnego czosnku dziennie. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do wielu dań, pieczywa, sałatek czy farszów.
Dobrej jakości czarny czosnek dostaniesz w sklepie Juleko. Z kodem Ajwen zrobisz tam zakupy 10% taniej.
Natomiast mnóstwo przepisów na pyszne dania z czosnkiem znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne (sprawdź koniecznie m.in. przepis na topinambur duszony z cebulą i czosnkiem, dip z kalafiora i czosnku czy smażony makaron imbirowo-czosnkowy).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
5 produktów, o których warto pamiętać wiosną
Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatura powietrza mocno się waha i aura pogodowa bywa bardzo zmienna. Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach. 1. Kiszonki Stanowią żywność probiotyczną, czyli…
WIĘCEJ >Witamina C na odporność
Czy witamina C rzeczywiście wspomaga naszą odporność? Czy warto ją brać, czy to może kolejny chwyt marketingowy? Przeczytaj o jej właściwościach! Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest formą nietrwałą, wrażliwą na działanie tlenu,…
WIĘCEJ >Niezawodne sposoby na ból gardła
Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe…
WIĘCEJ >Przeziębienie – jak dieta może wspierać organizm w walce z infekcją?
Przeziębienie to jedna z najczęstszych infekcji wirusowych, która atakuje nasz układ oddechowy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wywołują je różne wirusy, z których najczęstsze to rhinowirusy. Choć samo przeziębienie zazwyczaj nie jest groźne, potrafi osłabić organizm,…
WIĘCEJ >