fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Przygotowanie

  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
  • Awokado przeciąć wzdłuż na pół
  • Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę
  • Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać
  • Połowę łososia pokroić w kostkę
  • 4 kapary pokroić w drobną kostkę
  • Pokrojone składniki wrzucić do miski
  • Wycisnąć cytrynę
  • Dodać sól, pieprz
  • Wymieszać i nakładać w puste łupiny po awokado
  • Na talerz nakładamy sałatę, pomidorki, kapary
  • Na środku nakładamy wydrążone awokado

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci czosnek – zrezygnuj z niego. Jeżeli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), to nie dodawaj pieprzu oraz pomidorków. Możesz wtedy dodać więcej sałaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 awokado (ok. 215 g)
  • 120 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka owoców kaparów (ok. 10 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g)
  • 3 liście sałaty karbowanej (ok. 30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Gofry śniadaniowe

Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).

WIĘCEJ >