Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Przygotowanie
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
- Awokado przeciąć wzdłuż na pół
- Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać
- Połowę łososia pokroić w kostkę
- 4 kapary pokroić w drobną kostkę
- Pokrojone składniki wrzucić do miski
- Wycisnąć cytrynę
- Dodać sól, pieprz
- Wymieszać i nakładać w puste łupiny po awokado
- Na talerz nakładamy sałatę, pomidorki, kapary
- Na środku nakładamy wydrążone awokado
Rady dietetyka
Jeśli szkodzi Ci czosnek – zrezygnuj z niego. Jeżeli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), to nie dodawaj pieprzu oraz pomidorków. Możesz wtedy dodać więcej sałaty.
Autor
Lista składników
- 1 awokado (ok. 215 g)
- 120 g wędzonego łososia
- 1 łyżka owoców kaparów (ok. 10 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g)
- 3 liście sałaty karbowanej (ok. 30 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- ½ cytryny (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami
Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…
WIĘCEJ >Gofry śniadaniowe
Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).
WIĘCEJ >