Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Przygotowanie
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
- Awokado przeciąć wzdłuż na pół
- Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać
- Połowę łososia pokroić w kostkę
- 4 kapary pokroić w drobną kostkę
- Pokrojone składniki wrzucić do miski
- Wycisnąć cytrynę
- Dodać sól, pieprz
- Wymieszać i nakładać w puste łupiny po awokado
- Na talerz nakładamy sałatę, pomidorki, kapary
- Na środku nakładamy wydrążone awokado
Rady dietetyka
Jeżeli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodawaj pieprzu oraz pomidorków koktajlowych.
Uwagi
Do sporządzenia tej potrawy możesz użyć dowolnej, wędzonej ryby.
Autor
Lista składników
- Awokado (140 g)
- Łosoś wędzony (120 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cytryna (40 g)
- Kapary (30 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Sałata karbowana (10 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >Warzywa z curry
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >Trufle kokosowo-czekoladowe
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce
WIĘCEJ >