Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Przygotowanie
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół
- Awokado przeciąć wzdłuż na pół
- Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać
- Połowę łososia pokroić w kostkę
- 4 kapary pokroić w drobną kostkę
- Pokrojone składniki wrzucić do miski
- Wycisnąć cytrynę
- Dodać sól, pieprz
- Wymieszać i nakładać w puste łupiny po awokado
- Na talerz nakładamy sałatę, pomidorki, kapary
- Na środku nakładamy wydrążone awokado
Rady dietetyka
Jeżeli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodawaj pieprzu oraz pomidorków koktajlowych.
Uwagi
Do sporządzenia tej potrawy możesz użyć dowolnej, wędzonej ryby.
Autor
Lista składników
- Awokado (140 g)
- Łosoś wędzony (120 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cytryna (40 g)
- Kapary (30 g)
- Koper (świeży) (12 g)
- Sałata karbowana (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa ogórkowa
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois
Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…
WIĘCEJ >Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >