Bazyliowe pesto z awokado
Bazyliowe pesto z awokado
Przygotowanie
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
- Pieczemy w piekarniku
- W tym czasie gotujemy makaron
- Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny
- Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę
- Sos mieszamy z ugotowanym makaronem
- Podajemy z pieczonymi pomidorkami
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki makaronu gryczanego (160 g)
- 1,5 dojrzałego awokado (210 g)
- 1 szklanka bazylii świeżej (15 g)
- 1 garść migdałów (30 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 20 pomidorków koktajlowych (400 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >Makaron z batatów z sosem brokułowym
Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…
WIĘCEJ >