fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka zapiekane w awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka zapiekane w awokado

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Awokado obieramy ze skóry
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę
  • Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wybijamy jajko do miseczki
  • Ostrożnie nabieramy łyżką żółtko i umieszczamy w otworze po pestce
  • Dodajemy trochę białka
  • Tak samo robimy z druga połówką awokado
  • Wkładamy do piekarnika na 8-10 min

Rady dietetyka

Jeśli porcja okaże się zbyt mała dodaj sobie do posiłku dowolne, ulubione warzywa.

Uwagi

Zajrzyj do przepisów powiązanych by odkryć inne nasze propozycje z awokado. Sprawdź składniki czy są dla Ciebie odpowiednie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 awokado (ok.140 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony, ziołowy boczek

Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii

WIĘCEJ >