fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka zapiekane w awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-1-6

Jajka zapiekane w awokado

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Awokado obieramy ze skóry
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę
  • Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wybijamy jajko do miseczki
  • Ostrożnie nabieramy łyżką żółtko i umieszczamy w otworze po pestce
  • Dodajemy trochę białka
  • Tak samo robimy z druga połówką awokado
  • Wkładamy do piekarnika na 8-10 min

Rady dietetyka

Jeśli porcja okaże się zbyt mała dodaj sobie do posiłku dowolne, ulubione warzywa.

Uwagi

Zajrzyj do przepisów powiązanych by odkryć inne nasze propozycje z awokado. Sprawdź składniki czy są dla Ciebie odpowiednie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 awokado (ok.140 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa zimowa z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >