Jajka zapiekane w awokado
Jajka zapiekane w awokado
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Awokado obieramy ze skóry
- Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę
- Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wybijamy jajko do miseczki
- Ostrożnie nabieramy łyżką żółtko i umieszczamy w otworze po pestce
- Dodajemy trochę białka
- Tak samo robimy z druga połówką awokado
- Wkładamy do piekarnika na 8-10 min
Rady dietetyka
Jeśli porcja okaże się zbyt mała dodaj sobie do posiłku dowolne, ulubione warzywa.
Uwagi
Zajrzyj do przepisów powiązanych by odkryć inne nasze propozycje z awokado. Sprawdź składniki czy są dla Ciebie odpowiednie.
Autor
Lista składników
- 1 awokado (ok.140 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony, ziołowy boczek
Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….
WIĘCEJ >Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >