Jajka zapiekane w awokado
Jajka zapiekane w awokado
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Awokado obieramy ze skóry
- Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę
- Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wybijamy jajko do miseczki
- Ostrożnie nabieramy łyżką żółtko i umieszczamy w otworze po pestce
- Dodajemy trochę białka
- Tak samo robimy z druga połówką awokado
- Wkładamy do piekarnika na 8-10 min
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne potrawy z awokado.
Autor
Lista składników
- Awokado (140 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >Pasztet wieprzowy z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >