fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Calzone z porem i kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f9a9057-28c8-49c4-a4fc-c95f0a58c5fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Calzone z porem i kurczakiem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie miskę przykrywamy i odkładamy na ok. 10 minut (do momentu, aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przygotowane drożdże oraz 2/3 ilości tłuszczu i całość dokładnie mieszamy na miękkie ciasto
  • Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i ugniatamy przez ok. 5 minut, aby było gładkie
  • Następnie kroimy ciasto na ćwiartki, formujemy koła o średnicy ok. 20 cm i przykrywamy ściereczką
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy por z boczkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kurczaka i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy groszek, mieszamy i odstawiamy
  • Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem, brzegi ciasta smarujemy wodą i składamy ciasto na pół, sklejając brzegi
  • Calzone wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia calzone.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Por (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut Dodajemy szpinak…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…

WIĘCEJ >