fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Calzone z porem i kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-329
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Calzone z porem i kurczakiem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie miskę przykrywamy i odkładamy na ok. 10 minut (do momentu, aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przygotowane drożdże oraz 2/3 ilości tłuszczu i całość dokładnie mieszamy na miękkie ciasto
  • Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i ugniatamy przez ok. 5 minut, aby było gładkie
  • Następnie kroimy ciasto na ćwiartki, formujemy koła o średnicy ok. 20 cm i przykrywamy ściereczką
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy por z boczkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kurczaka i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy groszek, mieszamy i odstawiamy
  • Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem, brzegi ciasta smarujemy wodą i składamy ciasto na pół, sklejając brzegi
  • Calzone wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia calzone.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (400 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Por (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki w pomidorach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa

Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami,…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…

WIĘCEJ >