Calzone z serem i grzybami
Calzone z serem i grzybami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Na płatach ciasta kładziemy spód tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 22 cm) i wycinamy nożem koła
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut (do momentu, aż pieczarki zrobią się miękkie)
- Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 3 minuty, tak aby sos lekko zgęstniał
- Sos rozsmarowujemy na płatach ciasta, posypujemy serem i delikatnie zginamy ciasto w pół, formując półksiężyce i mocno ściskamy brzegi, tak aby skleić „pierogi”
- Gotowe calzone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (600 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Przecier pomidorowy (250 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Figowe trufle czekoladowe
Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza z ziemniakami
Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi ruskie
Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami
Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…
WIĘCEJ >