Calzone z serem i grzybami
Calzone z serem i grzybami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Na płatach ciasta kładziemy spód tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 22 cm) i wycinamy nożem koła
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut (do momentu, aż pieczarki zrobią się miękkie)
- Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 3 minuty, tak aby sos lekko zgęstniał
- Sos rozsmarowujemy na płatach ciasta, posypujemy serem i delikatnie zginamy ciasto w pół, formując półksiężyce i mocno ściskamy brzegi, tak aby skleić „pierogi”
- Gotowe calzone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (600 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Przecier pomidorowy (250 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z czosnkiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W formie do pieczenia układamy mięso, dodajemy czosnek (wraz z łupinami) i całość skrapiamy płynnym tłuszczem (najlepiej jest go wcześniej rozpuścić w garnku) Mięso polewamy bulionem, posypujemy przyprawami…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie pomidorowym
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >