fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb gryczano-jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ab32f4f-1955-4afb-8b5d-f8cdfaaf31eb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb gryczano-jaglany

Przygotowanie

  • Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem.
  • Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć.
  • Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić wodę.
  • Kasza musi wytworzyć piankę i dużo śluzu, wtedy wiadomo, że kiśnie.
  • Dodać sól i zmiksować ręcznym blenderem (masa po zmiksowaniu nie może być zbyt płynna).
  • Gotowe ciasto przelać do foremek mniej więcej po równo.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekać, aż ciasto wyrośnie.
  • Następnie bez wyciągania chleba, zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.
  • Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu, wtedy jest łatwiej.
  • Dokończyć studzenie na kratce.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kasza jaglana (500 g)
  • Kasza gryczana niepalona (400 g)
  • Sól kłodawska (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik, Sitko

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, (…)

WIĘCEJ >