Chleb gryczano-jaglany
Chleb gryczano-jaglany
Przygotowanie
- Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem.
- Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć.
- Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić wodę.
- Kasza musi wytworzyć piankę i dużo śluzu, wtedy wiadomo, że kiśnie.
- Dodać sól i zmiksować ręcznym blenderem (masa po zmiksowaniu nie może być zbyt płynna).
- Gotowe ciasto przelać do foremek mniej więcej po równo.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekać, aż ciasto wyrośnie.
- Następnie bez wyciągania chleba, zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.
- Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu, wtedy jest łatwiej.
- Dokończyć studzenie na kratce.
Rady dietetyka
1 porcja chleba to około 200 g.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przygotowania chleba gryczanego i jaglanego.
Autor
Lista składników
- 500 g kaszy jaglanej
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżeczki soli kłodawskiej (10 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Kluski śląskie z okrasą
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >