fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczano-jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ab32f4f-1955-4afb-8b5d-f8cdfaaf31eb

Chleb gryczano-jaglany

Przygotowanie

  • Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem.
  • Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć.
  • Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić wodę.
  • Kasza musi wytworzyć piankę i dużo śluzu, wtedy wiadomo, że kiśnie.
  • Dodać sól i zmiksować ręcznym blenderem (masa po zmiksowaniu nie może być zbyt płynna).
  • Gotowe ciasto przelać do foremek mniej więcej po równo.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekać, aż ciasto wyrośnie.
  • Następnie bez wyciągania chleba, zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.
  • Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu, wtedy jest łatwiej.
  • Dokończyć studzenie na kratce.

Rady dietetyka

1 porcja chleba to około 200 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przygotowania chleba gryczanego i jaglanego.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g kaszy jaglanej
  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżeczki soli kłodawskiej (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik, Sitko

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Koktajl truskawkowy z awokado

Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >