logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczano-jaglany

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26

Chleb gryczano-jaglany

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26

Przygotowanie

  • Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem.
  • Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć.
  • Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić wodę.
  • Kasza musi wytworzyć piankę i dużo śluzu, wtedy wiadomo, że kiśnie.
  • Dodać sól i zmiksować ręcznym blenderem (masa po zmiksowaniu nie może być zbyt płynna).
  • Gotowe ciasto przelać do foremek mniej więcej po równo.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekać, aż ciasto wyrośnie.
  • Następnie bez wyciągania chleba, zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.
  • Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu, wtedy jest łatwiej.
  • Dokończyć studzenie na kratce.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g kaszy jaglanej
  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżeczki soli drobnej himalajskiej

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl