fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczano-jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ab32f4f-1955-4afb-8b5d-f8cdfaaf31eb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb gryczano-jaglany

Przygotowanie

  • Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem.
  • Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć.
  • Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić wodę.
  • Kasza musi wytworzyć piankę i dużo śluzu, wtedy wiadomo, że kiśnie.
  • Dodać sól i zmiksować ręcznym blenderem (masa po zmiksowaniu nie może być zbyt płynna).
  • Gotowe ciasto przelać do foremek mniej więcej po równo.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekać, aż ciasto wyrośnie.
  • Następnie bez wyciągania chleba, zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.
  • Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu, wtedy jest łatwiej.
  • Dokończyć studzenie na kratce.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kasza jaglana (500 g)
  • Kasza gryczana niepalona (400 g)
  • Sól kłodawska (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik, Sitko

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z rukolą

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >