Chleb jaglany
Chleb jaglany
Przygotowanie
- Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
- Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować
- Dodajemy mleko i miksujemy
- Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do rozpuszczonych drożdży
- Dodajemy sól, ocet i mieszamy
- Dodajemy mąkę jaglaną i mieszamy
- Przykrywamy miskę czystym ręcznikiem kuchennym
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę
- Przygotowujemy keksówkę, wykładając ją papierem do pieczenia
- Mieszamy ciasto i przekładamy do formy
- Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i czekamy 30 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy ciasto na 45 min
- Po tym czasie wyjmujemy, obracamy foremkę na druga stronę
- Zdejmujmy papier i kładziemy chleb na jakiejś kratce do całkowitego wystudzenia.
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Mąka jaglana (500 g)
- Jabłko (świeże) (360 g)
- Mleko kokosowe (350 ml)
- Drożdże (świeże) (25 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (25 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szybkie gofry
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…
WIĘCEJ >Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kiełbasą
Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >