fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50f2d7e1-a2b2-4e75-a3d1-f784adaca330

Chleb jaglany

Przygotowanie

  • Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Dodajemy mleko i miksujemy
  • Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do rozpuszczonych drożdży
  • Dodajemy sól, ocet i mieszamy
  • Dodajemy mąkę jaglaną i mieszamy
  • Przykrywamy miskę czystym ręcznikiem kuchennym
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę
  • Przygotowujemy keksówkę, wykładając ją papierem do pieczenia
  • Mieszamy ciasto i przekładamy do formy
  • Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i czekamy 30 minut
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy ciasto na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy, obracamy foremkę na druga stronę
  • Zdejmujmy papier i kładziemy chleb na jakiejś kratce do całkowitego wystudzenia.

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.

Uwagi

1 porcja pieczywa to 2 kromki.

Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje past.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg mąki jaglanej
  • ¼ świeżych drożdży (25 g)
  • 350 g mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 2 łyżeczki soli (10 g)
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 2 średnie jabłka (360 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Zmielone mięso wkładamy do miski i posypujemy mnóstwem przypraw (poza solą) Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa Mieszamy wszystko rękami lub łyżką do…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >