fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50f2d7e1-a2b2-4e75-a3d1-f784adaca330
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb jaglany

Przygotowanie

  • Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować
  • Dodajemy mleko i miksujemy
  • Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do rozpuszczonych drożdży
  • Dodajemy sól, ocet i mieszamy
  • Dodajemy mąkę jaglaną i mieszamy
  • Przykrywamy miskę czystym ręcznikiem kuchennym
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę
  • Przygotowujemy keksówkę, wykładając ją papierem do pieczenia
  • Mieszamy ciasto i przekładamy do formy
  • Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i czekamy 30 minut
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy ciasto na 45 min
  • Po tym czasie wyjmujemy, obracamy foremkę na druga stronę
  • Zdejmujmy papier i kładziemy chleb na jakiejś kratce do całkowitego wystudzenia.

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka jaglana (500 g)
  • Jabłko (świeże) (360 g)
  • Mleko kokosowe (350 ml)
  • Drożdże (świeże) (25 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (25 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka - keksówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko

Jabłko umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gdy gryczanka trochę ostygnie – dodajemy posiekane listki mięty

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >