fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c440c1540-f76f-45b1-9f9e-a0d90fa52fc6-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasta z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną wodą tak, żeby je tylko przykryła.
  • Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie.
  • Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa.
  • Następnie wszystko miksujemy blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (200 ml)
  • Soczewica czerwona – ziarno (150 g)
  • Por (140 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Żurawina

Żurawinę wkładamy do suchego garnka Nastawiamy na bardzo mały ogień Dodajemy miód Gotujemy 30 min  Jeśli jest za rzadkie, gotujemy jeszcze kilka minut (taki dżem ma wyjść)

WIĘCEJ >