Pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości.
- Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną wodą tak, żeby je tylko przykryła.
- Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie.
- Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa.
- Następnie wszystko miksujemy blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (200 ml)
- Soczewica czerwona – ziarno (150 g)
- Por (140 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Sos pieczarkowy
Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.
WIĘCEJ >Sos z zielonego pieprzu
Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy
WIĘCEJ >