fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c440c1540-f76f-45b1-9f9e-a0d90fa52fc6-1

Pasta z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną wodą tak, żeby je tylko przykryła.
  • Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie.
  • Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa.
  • Następnie wszystko miksujemy blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W tym przepisie olej dodajemy na zimno, dlatego zamiast oliwy z oliwek warto dodać wartościowy olej nierafinowany i tłoczony na zimno np. olej lniany.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 1 duża marchewka (60 g)
  • 1 średnia pietruszka (80 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1 cienki por (140 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegeta warzywna

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki Zieleninę opłukać i otrząsnąć Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…

WIĘCEJ >

Majonez

Bierzemy miskę Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet Zaczynamy mieszać rózgą Musimy dokładnie rozmieszać Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli Podczas dodawania tłuszczu cały czas…

WIĘCEJ >

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >