fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c440c1540-f76f-45b1-9f9e-a0d90fa52fc6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną wodą tak, żeby je tylko przykryła.
  • Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie.
  • Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa.
  • Następnie wszystko miksujemy blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (200 ml)
  • Soczewica czerwona – ziarno (150 g)
  • Por (140 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Majonez z kalafiora

Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.

WIĘCEJ >

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >

Granola orzechowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Orzechy siekamy W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, orzechy oraz pestki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy…

WIĘCEJ >