Pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości.
- Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
- Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną wodą tak, żeby je tylko przykryła.
- Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie.
- Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa.
- Następnie wszystko miksujemy blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W tym przepisie olej dodajemy na zimno, dlatego zamiast oliwy z oliwek warto dodać wartościowy olej nierafinowany i tłoczony na zimno np. olej lniany.
Autor
Lista składników
- 150 g soczewicy czerwonej
- 1 duża marchewka (60 g)
- 1 średnia pietruszka (80 g)
- ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
- 1 cienki por (140 g)
- 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 1 szczypta majeranku (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Podstawowy krem daktylowy
Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję
WIĘCEJ >Sos pomidorowy
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…
WIĘCEJ >Ekspresowy majonez domowy
Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…
WIĘCEJ >Sos miętowy
Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.
WIĘCEJ >