fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c440c1540-f76f-45b1-9f9e-a0d90fa52fc6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  • Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną wodą tak, żeby je tylko przykryła.
  • Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie.
  • Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa.
  • Następnie wszystko miksujemy blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W tym przepisie olej dodajemy na zimno, dlatego zamiast oliwy z oliwek warto dodać wartościowy olej nierafinowany i tłoczony na zimno np. olej lniany.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 1 duża marchewka (60 g)
  • 1 średnia pietruszka (80 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1 cienki por (140 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z pora i orzechów włoskich

Posiekanego pora mieszamy z pokrojonym czosnkiem Dusimy z odrobiną wody do miękkości Studzimy Przekładamy do blendera i miksujemy z orzechami włoskimi oraz posiekaną kolendrą Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >

Czekoladowy krem daktylowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >