Brzydka pasta z soczewicy
Brzydka pasta z soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze.
- Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek.
- Można do tego celu użyć blendera albo rozdrobnić miękką soczewicę widelcem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz także przygotować inne, równie smaczne pasty, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
- 1 cebula (100 g)
- 1 szczypta majeranku (ew. kminku mielonego)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >Pączki bekonowe
Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.
WIĘCEJ >