Chlebek bananowy z daktylami
Chlebek bananowy z daktylami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C
- Przesiewamy do miski mąkę
- Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao
- Mieszamy łyżką do połączenia składników
- Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle
- Wszystko dokładnie blendujemy
- Jeśli masa jest zbyt gęsta i blendowanie jest utrudnione, można dodać trochę wody z daktyli, zwykłej wody lub mleka roślinnego
- Masa powinna mieć konsystencję puree, nie wodnistą
- Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na około 40-50 minut
Rady dietetyka
Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) możesz pominąć te mąki i użyć po prostu 1 pełną szklankę mąki kokosowej – ciasto będzie bardziej sypkie, ale równie smaczne. Podczas stosowania tej diety pomijamy kakao.
Uwagi
Zamiast chleba można upiec ciasto w formie muffinek, wtedy wystarczy je piec przez 35-40 minut.
Autor
Lista składników
- ¾ szklanki mąki kokosowej (ok. 100 g)
- ½ szklanki mąki kasztanowej lub platanowej – 55 g (można użyć też mąki z tapioki lub ziemniaczanej)
- 4 duże i dojrzałe banany (480 g)
- 1 -2 łyżeczki cynamonu (8 g)
- 80 g oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 20 daktyli bez pestek – 100 g(suszone moczymy wcześniej w wodzie, tak by zmiękły)
- Opcjonalnie 1-2 łyżki karobu lub kakao (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Złote mleko
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >