fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek bananowy z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca6733b3f-3d0d-4253-a8f9-4d6fa8b9ad2c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chlebek bananowy z daktylami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
  • Przesiewamy do miski mąkę
  • Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao
  • Mieszamy łyżką do połączenia składników
  • Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle
  • Wszystko dokładnie blendujemy
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta i blendowanie jest utrudnione, można dodać trochę wody z daktyli, zwykłej wody lub mleka roślinnego
  • Masa powinna mieć konsystencję puree, nie wodnistą
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na około 40-50 minut 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (świeży) (480 g)
  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (80 g)
  • Mąka kasztanowa (55 g)
  • Karob (24 g)
  • Cynamon mielony (8 g)
  • Sok z limonki (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >