fbpx
logo
Szukaj
open close

Chlebek bananowy z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca6733b3f-3d0d-4253-a8f9-4d6fa8b9ad2c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chlebek bananowy z daktylami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
  • Przesiewamy do miski mąkę
  • Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao
  • Mieszamy łyżką do połączenia składników
  • Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle
  • Wszystko dokładnie blendujemy
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta i blendowanie jest utrudnione, można dodać trochę wody z daktyli, zwykłej wody lub mleka roślinnego
  • Masa powinna mieć konsystencję puree, nie wodnistą
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na około 40-50 minut 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (480 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (80 g)
  • Mąka kasztanowa (55 g)
  • Karob (24 g)
  • Cynamon mielony (8 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z jajkiem

Jajka gotujemy na półtwardo, wrzucając je do gotującej się wody na 7 minut. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą. Gdy jajka się ugotują przekładamy je do miski z zimną wodą, a chwilę później…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >