fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek bananowy z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca6733b3f-3d0d-4253-a8f9-4d6fa8b9ad2c-1

Chlebek bananowy z daktylami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
  • Przesiewamy do miski mąkę
  • Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao
  • Mieszamy łyżką do połączenia składników
  • Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle
  • Wszystko dokładnie blendujemy
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta i blendowanie jest utrudnione, można dodać trochę wody z daktyli, zwykłej wody lub mleka roślinnego
  • Masa powinna mieć konsystencję puree, nie wodnistą
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na około 40-50 minut 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) możesz pominąć te mąki i użyć po prostu 1 pełną szklankę mąki kokosowej – ciasto będzie bardziej sypkie, ale równie smaczne. Podczas stosowania tej diety pomijamy kakao.

Uwagi

Zamiast chleba można upiec ciasto w formie muffinek, wtedy wystarczy je piec przez 35-40 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¾ szklanki mąki kokosowej (ok. 100 g)
  • ½ szklanki mąki kasztanowej lub platanowej – 55 g (można użyć też mąki z tapioki lub ziemniaczanej) 
  • 4 duże i dojrzałe banany (480 g)
  • 1 -2 łyżeczki cynamonu (8 g)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 średnie jabłko (180 g)
  • 20 daktyli bez pestek – 100 g(suszone moczymy wcześniej w wodzie, tak by zmiękły)
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki karobu lub kakao (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z rukolą

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze

WIĘCEJ >

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >