fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek bananowy z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca6733b3f-3d0d-4253-a8f9-4d6fa8b9ad2c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chlebek bananowy z daktylami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
  • Przesiewamy do miski mąkę
  • Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao
  • Mieszamy łyżką do połączenia składników
  • Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle
  • Wszystko dokładnie blendujemy
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta i blendowanie jest utrudnione, można dodać trochę wody z daktyli, zwykłej wody lub mleka roślinnego
  • Masa powinna mieć konsystencję puree, nie wodnistą
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na około 40-50 minut 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) możesz pominąć te mąki i użyć po prostu 1 pełną szklankę mąki kokosowej – ciasto będzie bardziej sypkie, ale równie smaczne. Podczas stosowania tej diety pomijamy kakao.

Uwagi

Zamiast chleba można upiec ciasto w formie muffinek, wtedy wystarczy je piec przez 35-40 minut.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¾ szklanki mąki kokosowej (ok. 100 g)
  • ½ szklanki mąki kasztanowej lub platanowej – 55 g (można użyć też mąki z tapioki lub ziemniaczanej) 
  • 4 duże i dojrzałe banany (480 g)
  • 1 -2 łyżeczki cynamonu (8 g)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 średnie jabłko (180 g)
  • 20 daktyli bez pestek – 100 g(suszone moczymy wcześniej w wodzie, tak by zmiękły)
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki karobu lub kakao (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Złote mleko

Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >