fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c33272-bafd-4891-b294-ed07cdeda722-1

Chlebek bananowy

Przygotowanie

  • Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem.
  • Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników.
  • Robimy żelatynowe jajka: żelatynę zalewamy ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy gorącą wodę i trzepaczką mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
  • Wlewamy żelatynowe jajka do masy na ciasto i miksujemy do połączenia składników.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na papier i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
  • Po ostygnięciu kroimy na kawałki.

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 12 kromek. 1 porcja to 1 kawałek ciasta o wadze około 250 g.

Uwagi

Masę na chlebek należy rozsmarować na płasko w blaszce. Nie jest to chlebek o typowym kształcie. Kromki wycinamy z płaskiego ciasta.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 dojrzałe banany (masa po obraniu około 480 g)
  • 5 łyżek musu jabłkowego (100 g)
  • 100 g roztopionej pasty kokosowej (musu kokosowego)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki żelatyny (24 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody (20 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (3 g)
  • 3 łyżki gorącej wody (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Nóż, Papier do pieczenia, Rózga kuchenna, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…

WIĘCEJ >