fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c33272-bafd-4891-b294-ed07cdeda722-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chlebek bananowy

Przygotowanie

  • Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem.
  • Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników.
  • Robimy żelatynowe jajka: żelatynę zalewamy ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy gorącą wodę i trzepaczką mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
  • Wlewamy żelatynowe jajka do masy na ciasto i miksujemy do połączenia składników.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na papier i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
  • Po ostygnięciu kroimy na kawałki.

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 12 kromek. 1 porcja to 1 kawałek ciasta o wadze około 250 g.

Uwagi

Masę na chlebek należy rozsmarować na płasko w blaszce. Nie jest to chlebek o typowym kształcie. Kromki wycinamy z płaskiego ciasta.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 dojrzałe banany (masa po obraniu około 480 g)
  • 5 łyżek musu jabłkowego (100 g)
  • 100 g roztopionej pasty kokosowej (musu kokosowego)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki żelatyny (24 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody (20 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (3 g)
  • 3 łyżki gorącej wody (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Nóż, Papier do pieczenia, Rózga kuchenna, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Siekamy cebulę i pora Podsmażamy posiekane warzywa w garnku na oleju kokosowym Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki Do garnka dodajemy ziemniaki następnie wlewamy bulion Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie Ogórki kroimy w…

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >