fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c33272-bafd-4891-b294-ed07cdeda722-1

Chlebek bananowy

Przygotowanie

  • Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem.
  • Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników.
  • Robimy żelatynowe jajka: żelatynę zalewamy ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy gorącą wodę i trzepaczką mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
  • Wlewamy żelatynowe jajka do masy na ciasto i miksujemy do połączenia składników.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na papier i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
  • Po ostygnięciu kroimy na kawałki.

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 12 kromek. 1 porcja to 1 kawałek ciasta o wadze około 250 g.

Uwagi

Masę na chlebek należy rozsmarować na płasko w blaszce. Nie jest to chlebek o typowym kształcie. Kromki wycinamy z płaskiego ciasta.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 dojrzałe banany (masa po obraniu około 480 g)
  • 5 łyżek musu jabłkowego (100 g)
  • 100 g roztopionej pasty kokosowej (musu kokosowego)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki żelatyny (24 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody (20 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (3 g)
  • 3 łyżki gorącej wody (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Nóż, Papier do pieczenia, Rózga kuchenna, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >