Chlebek bananowy
Chlebek bananowy
Przygotowanie
- Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem.
- Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników.
- Robimy żelatynowe jajka: żelatynę zalewamy ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy gorącą wodę i trzepaczką mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
- Wlewamy żelatynowe jajka do masy na ciasto i miksujemy do połączenia składników.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę na papier i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
- Po ostygnięciu kroimy na kawałki.
Rady dietetyka
Z podanych ilości otrzymujemy około 12 kromek. 1 porcja to 1 kawałek ciasta o wadze około 250 g.
Uwagi
Masę na chlebek należy rozsmarować na płasko w blaszce. Nie jest to chlebek o typowym kształcie. Kromki wycinamy z płaskiego ciasta.
Autor
Lista składników
- 4 dojrzałe banany (masa po obraniu około 480 g)
- 5 łyżek musu jabłkowego (100 g)
- 100 g roztopionej pasty kokosowej (musu kokosowego)
- 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki żelatyny (24 g)
- 2 łyżki ciepłej wody (20 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny (3 g)
- 3 łyżki gorącej wody (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z jabłkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Siekamy cebulę i pora Podsmażamy posiekane warzywa w garnku na oleju kokosowym Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki Do garnka dodajemy ziemniaki następnie wlewamy bulion Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie Ogórki kroimy w…
WIĘCEJ >Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…
WIĘCEJ >Golonka z wolnowaru
Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…
WIĘCEJ >