fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb bananowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
  • Miksujemy 10 sekund
  • Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
  • Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy obie mąki
  • Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Zdejmujemy papier do pieczenia
  • Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Uwagi

Zajrzyj do innych przepisów na alternatywne chleby owocowe lub warzywne. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 5 sztuk bananów (ok. 600 g – im mniej dojrzałe, tym lepiej)
  • 3 łyżki mąki jaglanej (30 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hot-dogi ketogeniczne

Jajka roztrzepujemy w misce z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy połowę masy jajecznej. Z brzegu omleta kładziemy kabanosa i opcjonalnie rozprowadzamy wzdłuż keczup. Zawijamy kabanosa w omlecie i jeszcze…

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >