Chleb bananowy
Chleb bananowy
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
- Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
- Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
- Miksujemy 10 sekund
- Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
- Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy obie mąki
- Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
- Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Zdejmujemy papier do pieczenia
- Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, aby składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie chlebów owocowych lub warzywnych. Znajdziesz tam również pomysły na pasty, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Banan niedojrzały (600 g)
- Jajo kurze (255 g)
- Cytryna (40 g)
- Mąka jaglana (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką
Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.
WIĘCEJ >Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…
WIĘCEJ >Potrawka z indykiem i jarmużem
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…
WIĘCEJ >