fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb bananowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
  • Miksujemy 10 sekund
  • Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
  • Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy obie mąki
  • Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Zdejmujemy papier do pieczenia
  • Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Uwagi

Zajrzyj do innych przepisów na alternatywne chleby owocowe lub warzywne. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 5 sztuk bananów (ok. 600 g – im mniej dojrzałe, tym lepiej)
  • 3 łyżki mąki jaglanej (30 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >