Chleb bananowy
Chleb bananowy
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
- Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
- Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
- Miksujemy 10 sekund
- Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
- Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy obie mąki
- Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
- Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Zdejmujemy papier do pieczenia
- Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, aby składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie chlebów owocowych lub warzywnych. Znajdziesz tam również pomysły na pasty, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Banan niedojrzały (600 g)
- Jajo kurze rozm. M (255 g)
- Cytryna (40 g)
- Mąka jaglana (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Szpinak z pomidorami, z rzodkiewką i z fetą
Płuczemy, wysuszamy szpinak i przenosimy go do miski Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, oliwki i pokrojone w kawałki pomidory Fetę kruszymy w kawałki i dodajemy do sałatki Wlewamy sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę…
WIĘCEJ >Egg coffee
Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…
WIĘCEJ >