fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10-6

Chleb bananowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
  • Miksujemy 10 sekund
  • Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
  • Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy obie mąki
  • Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Zdejmujemy papier do pieczenia
  • Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Uwagi

Zajrzyj do innych przepisów na alternatywne chleby owocowe lub warzywne. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 5 sztuk bananów (ok. 600 g – im mniej dojrzałe, tym lepiej)
  • 3 łyżki mąki jaglanej (30 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Shake z kiwi, jabłka i pietruszki

Kiwi obrać i wrzucić do blendera Jabłko obrać i wrzucić do blendera Dodać miód Dodać pietruszkę Wlać wodę Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >