Chleb bananowy
Chleb bananowy
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
- Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
- Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
- Miksujemy 10 sekund
- Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
- Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy obie mąki
- Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
- Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Zdejmujemy papier do pieczenia
- Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.
Uwagi
Zajrzyj do innych przepisów na alternatywne chleby owocowe lub warzywne. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 5 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
- 5 sztuk bananów (ok. 600 g – im mniej dojrzałe, tym lepiej)
- 3 łyżki mąki jaglanej (30 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…
WIĘCEJ >Czekoladki herbaciane
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…
WIĘCEJ >Zupa krem z marchewki
Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >