fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb bananowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10-6

Chleb bananowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę
  • Miksujemy 10 sekund
  • Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek
  • Dodajemy sok z cytryny, miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy obie mąki
  • Wylewamy ciasto na blaszkę i wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika, obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Zdejmujemy papier do pieczenia
  • Gorący chleb kładziemy na jakiejś kratce do wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Uwagi

Zajrzyj do innych przepisów na alternatywne chleby owocowe lub warzywne. Znajdziesz je w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 5 sztuk bananów (ok. 600 g – im mniej dojrzałe, tym lepiej)
  • 3 łyżki mąki jaglanej (30 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem i papają

Myjemy szpinak Myjemy papaję i kroimy ją na pół Wyciągamy łyżką nasiona z niej, po czym kroimy ją Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy szklankę wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…

WIĘCEJ >