fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8e9931b-d6e6-4af3-bc26-e4dbaa42f7d6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Przygotowanie

  • Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża
  • Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko.
  • Karczochy odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.
  • Do blendera kielichowego wkładamy karczochy, czosnek, bazylię, oliwę i blendujemy na gładką masę.
  • Na płat cukinii wykładamy pastę z karczochów, a następnie łososia. Układamy jeszcze jedną taką warstwę i wierzch przykrywamy znowu płatem cukinii. Z 6 plastrów otrzymujemy 6 kanapek, w każdej z nich po 3 warstwy cukinii.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 słoiczek karczochów w zalewie (300 g)
  • 100 g dzikiego wędzonego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 8 – 10 liści bazylii (10 g)
  • ½ ząbka świeżego czosnku (3 g)
  • 2 gałązki szczypiorku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >