fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8e9931b-d6e6-4af3-bc26-e4dbaa42f7d6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Przygotowanie

  • Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża
  • Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko.
  • Karczochy odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.
  • Do blendera kielichowego wkładamy karczochy, czosnek, bazylię, oliwę i blendujemy na gładką masę.
  • Na płat cukinii wykładamy pastę z karczochów, a następnie łososia. Układamy jeszcze jedną taką warstwę i wierzch przykrywamy znowu płatem cukinii. Z 6 plastrów otrzymujemy 6 kanapek, w każdej z nich po 3 warstwy cukinii.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 słoiczek karczochów w zalewie (300 g)
  • 100 g dzikiego wędzonego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 8 – 10 liści bazylii (10 g)
  • ½ ząbka świeżego czosnku (3 g)
  • 2 gałązki szczypiorku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane Halloumi

Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem

WIĘCEJ >

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Wątróbkę delikatnie położyć…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >