fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta marchewkowo-daktylowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-4-6

Pasta marchewkowo-daktylowa

Przygotowanie

  • Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach
  • Daktyle kroimy w cienkie paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min
  • Dodajemy marchewkę i daktyle
  • Podsmażamy przez 2-3 min i wlewamy wodę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min
  • Lekko solimy i dodajemy cynamon
  • Miksujemy blenderem na gładką masę

Uwagi

Jeśli używamy suszone daktyle, można zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, by łatwiej się kroiło.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 5 daktyli (ok. 25 g)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 szczypta cynamonu (2 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 50 ml wody (tyle ile kieliszek od wódki)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >