Pasta marchewkowa na słodko
Pasta marchewkowa na słodko
Przygotowanie
- Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie
- Pozostawiamy je na 30 minut
- Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody
- Ugotowane marchewki wyciągamy z wody
- Owoce odsączamy
- Łączymy marchewki z suszonymi owocami
- Migdały drobno siekamy
- Dodajemy posiekane migdały oraz resztę składników
- Miksujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia past warzywnych.
Autor
Lista składników
- Marchew (świeża) (135 g)
- Figa suszona (40 g)
- Daktyl (20 g)
- Masło migdałowe (10 g)
- Migdał (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kardamon – ziarno (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Goździk mielony (1 g)
- Imbir suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowa musztarda
Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….
WIĘCEJ >Sos pieczarkowy
Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.
WIĘCEJ >Sałatka z kalafiora i topinamburu
Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Sos „cezar”
Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >