fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb ziemniaczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11-6

Chleb ziemniaczany

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
  • Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
  • Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
  • Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
  • Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
  • Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
  • Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
  • Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
  • Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
  • Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
  • Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
  • Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
  • Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdują się propozycje naszych past.

Uwagi

Chleb możesz również poporcjować i zamrozić. W podpiętych, powiązanych przepisach szukaj naszych propozycji na alternatywne pieczywa owocowe lub warzywne.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ok. 300 g)
  • 1 kostka świeżych drożdży (25 g)
  • 330 ml wody
  • 30 łyżek mąki gryczanej (300 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków, Waga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…

WIĘCEJ >