fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb ziemniaczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb ziemniaczany

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
  • Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
  • Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
  • Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
  • Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
  • Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
  • Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
  • Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
  • Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
  • Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
  • Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
  • Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
  • Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdują się propozycje naszych past.

Uwagi

Chleb możesz również poporcjować i zamrozić. W podpiętych, powiązanych przepisach szukaj naszych propozycji na alternatywne pieczywa owocowe lub warzywne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ok. 300 g)
  • 1 kostka świeżych drożdży (25 g)
  • 330 ml wody
  • 30 łyżek mąki gryczanej (300 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków, Waga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Zupa krem warzywny

Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy sól i kurkumę Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie Blendujemy 

WIĘCEJ >