Chleb ziemniaczany
Chleb ziemniaczany
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
- Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
- Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
- Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
- Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
- Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
- Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
- Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
- Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
- Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
- Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
- Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
- Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Jeśli śniadanie ma być węglowodanowe, użyj odrobiny masła, a następnie posmaruj kromki dżemem niskocukrowym lub połóż plastry banana.
Uwagi
Gotowy chleb możesz poporcjować i zamrozić.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie chlebów owocowych oraz warzywnych. Znajdziesz tam również pasty, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Mąka gryczana (300 g)
- Woda (180 ml)
- Drożdże (świeże) (25 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Koktajl z ananasa
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko
WIĘCEJ >Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi
Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…
WIĘCEJ >Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >