Chleb ziemniaczany
Chleb ziemniaczany
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
- Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
- Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
- Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
- Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
- Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
- Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
- Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
- Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
- Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
- Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
- Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
- Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.
Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdują się propozycje naszych past.
Uwagi
Chleb możesz również poporcjować i zamrozić. W podpiętych, powiązanych przepisach szukaj naszych propozycji na alternatywne pieczywa owocowe lub warzywne.
Autor
Lista składników
- 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ok. 300 g)
- 1 kostka świeżych drożdży (25 g)
- 330 ml wody
- 30 łyżek mąki gryczanej (300 g)
- Sól kłodawska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem brokułowy
Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z kurkami
Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…
WIĘCEJ >Zupa krem warzywny
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy sól i kurkumę Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie Blendujemy
WIĘCEJ >