fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb ziemniaczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb ziemniaczany

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
  • Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
  • Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
  • Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
  • Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
  • Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
  • Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
  • Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
  • Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
  • Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
  • Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
  • Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
  • Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Jeśli śniadanie ma być węglowodanowe, użyj odrobiny masła, a następnie posmaruj kromki dżemem niskocukrowym lub połóż plastry banana.

Uwagi

Gotowy chleb możesz poporcjować i zamrozić.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie chlebów owocowych oraz warzywnych. Znajdziesz tam również pasty, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Mąka gryczana (300 g)
  • Woda (180 ml)
  • Drożdże (świeże) (25 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków, Waga kuchenna, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >