fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb ziemniaczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11-6

Chleb ziemniaczany

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
  • Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
  • Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
  • Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
  • Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
  • Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
  • Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
  • Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
  • Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
  • Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
  • Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
  • Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
  • Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdują się propozycje naszych past.

Uwagi

Chleb możesz również poporcjować i zamrozić. W podpiętych, powiązanych przepisach szukaj naszych propozycji na alternatywne pieczywa owocowe lub warzywne.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ok. 300 g)
  • 1 kostka świeżych drożdży (25 g)
  • 330 ml wody
  • 30 łyżek mąki gryczanej (300 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków, Waga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…

WIĘCEJ >