logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb ziemniaczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11-5

Chleb ziemniaczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11-5

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito
  • Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą
  • Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree
  • Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce
  • Przykryć miskę płóciennym ręcznikiem
  • Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 min do wyrośnięcia
  • Foremkę wykładamy papierem. Zagniatamy, mieszamy ciasto i umieszczamy w formie
  • Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 min
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
  • Wkładamy chleb do piekarnika na 50 min
  • Po tym czasie wbijamy jakiś patyczek lub kijek od szaszłyka i sprawdzamy, czy jest mokry, oklejony ciastem
  • Jak jest czysty – wyjmujemy chleb
  • Od razu obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy chleb i ostrożnie zdejmujemy papier
  • Odkładamy chleb na kratkę (może być ta z piekarnika), żeby się nie sparował od spodu i nie zawilgotniał

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje past.

Uwagi

Chleb możesz również poporcjować i zamrozić.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniaki 300 g
  • Drożdże 25 g
  • Woda 330 ml
  • Mąka gryczana 300 g
  • Łyżeczka soli

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Waga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Kiełbasa parzona

½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i (…)

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami (…)

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl