fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z buraków i słonecznika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-2-3

Pasta z buraków i słonecznika

Przygotowanie

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
  • Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
  • Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
  • Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy na gładką masę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.

Uwagi

Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – podpięty przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 ugotowany burak (ok. 120 g)
  • 5 łyżek nasion słonecznika (50 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >