Pasta z buraków i słonecznika
Pasta z buraków i słonecznika
Przygotowanie
- Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
- Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
- Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
- Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
- Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
- Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy na gładką masę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.
Uwagi
Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – podpięty przepis znajduje się powyżej.
Autor
Lista składników
- 1 ugotowany burak (ok. 120 g)
- 5 łyżek nasion słonecznika (50 g)
- ¼ cebuli (25 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Świąteczny tort marchewkowy
Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…
WIĘCEJ >Komosanka cynamonowo-czekoladowa
Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…
WIĘCEJ >Frytki z dyni
Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…
WIĘCEJ >