fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasta z buraków i słonecznika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasta z buraków i słonecznika

Przygotowanie

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
  • Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
  • Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
  • Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy na gładką masę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.

Uwagi

Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis podpięty w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Burak (105 g)
  • Pestki słonecznika obrane (50 g)
  • Cebula (25 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >