fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z buraków i słonecznika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-2-3

Pasta z buraków i słonecznika

Przygotowanie

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
  • Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
  • Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
  • Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy na gładką masę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.

Uwagi

Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – podpięty przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 ugotowany burak (ok. 120 g)
  • 5 łyżek nasion słonecznika (50 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >