fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb dyniowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c476f43f3-8f21-45c1-ba82-c211419436c6

Chleb dyniowy

Przygotowanie

  • W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  • W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać.
  • Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec 60 min w 175°C.

Rady dietetyka

1 kromka chleba dyniowego to około 200 g.

Uwagi

Przepis na puree z dyni znajduje się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej (4 g)
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (2 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (2 g)
  • ½ łyżeczki mielonego, suchego imbiru (2 g)
  • 2 kubeczki mąki migdałowej (230 g)
  • 1 kubeczek purée z dyni (210 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…

WIĘCEJ >