fbpx
logo
Szukaj
open close

Swędząca wysypka? To może być choroba Duhringa

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Choroba Duhringa

Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.

Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.

Objawy

Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:

  • Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
  • Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
  • Ból i pieczenie skóry.
  • Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.

Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.

Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa

Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.

Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.

Choroba Duhringa a dieta

Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.

gluten

Sprawdź: Co zawiera gluten?

W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.

Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.  

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.

Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.

Objawy

Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:

  • Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
  • Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
  • Ból i pieczenie skóry.
  • Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.

Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.

Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa

Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.

Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.

Choroba Duhringa a dieta

Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.

gluten

Sprawdź: Co zawiera gluten?

W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.

Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.  

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
30 listopada 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…

WIĘCEJ >

Celiakia – jak ją diagnozować? (case study)

Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem. Tymczasem okazuje się, że trudno o jednolity schemat diagnostyczny. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy,…

WIĘCEJ >

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą ciebie

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…

WIĘCEJ >

Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta

„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…

WIĘCEJ >