![Choroba Duhringa Choroba Duhringa](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/11/Choroba-Duhringa-1024x682.jpg)
![Choroba Duhringa Choroba Duhringa](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/11/Choroba-Duhringa-1024x682.jpg)
Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.
Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.
Objawy
Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:
- Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
- Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
- Ból i pieczenie skóry.
- Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.
Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.
Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa
Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.
Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.
Choroba Duhringa a dieta
Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.
![gluten](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/09/gluten-2-1024x637.jpg)
![gluten](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/09/gluten-2-1024x637.jpg)
![gluten](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/09/gluten-2-1024x637.jpg)
Sprawdź: Co zawiera gluten?
W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.
Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.
Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.
Objawy
Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:
- Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
- Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
- Ból i pieczenie skóry.
- Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.
Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.
Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa
Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.
Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.
Choroba Duhringa a dieta
Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.
![gluten](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/09/gluten-2-1024x637.jpg)
![gluten](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/09/gluten-2-1024x637.jpg)
![gluten](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/09/gluten-2-1024x637.jpg)
Sprawdź: Co zawiera gluten?
W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.
Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…
WIĘCEJ >3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą ciebie
Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…
WIĘCEJ >Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta
„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…
WIĘCEJ >Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę
WIĘCEJ >