Stawiasz pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Zastanawiasz się, co zawiera gluten i jakie produkty znikną z twojej diety? Sprawdź naszą krótką ściągę.
Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.
Sprawdź: Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin po kostki bulionowe. Dodaje się go do niektórych produktów spożywczych, ponieważ jest nośnikiem aromatów.
Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy niektórzy po jego spożyciu odczuwają różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Na pewno powinny z niego zrezygnować ci, którzy borykają się z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W takich sytuacjach należy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu na stałe lub tymczasowo.
Co zawiera gluten?
Gluten znajdziesz w takich produktach, jak:
- pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka);
- jęczmień;
- żyto;
- owies*;
- mąka: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;
- płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, musli;
- kasza: manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe;
- makaron: pszenny, żytni;
- pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, chrupki, chipsy, paluszki;
- bułka tarta;
- panierki do mięs i ryb;
- pasztety, wędliny;
- napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego;
- kawa zbożowa;
- piwo;
- jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami;
- warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką;
- proszek do pieczenia;
- słód jęczmienny.
* Zwykły owies może być silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej, nie powinny po niego sięgać. Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy.
Dieta bezglutenowa – i co dalej?
Na samą myśl o przejściu na dietę bezglutenową robi ci się słabo? Bez obaw, to wcale nie jest tak straszne, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Obecnie na rynku jest wiele produktów bez glutenu (z przekreślonym kłosem), więc wybór jest spory. Trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ skład niektórych tego typu artykułów spożywczych pozostawia wiele do życzenia.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Możesz też sięgać po naturalne zboża bezglutenowe, takie jak: ryż, kukurydza, gryka, proso – kasza jaglana, amarantus, quinoa, teff, sorgo. W sklepach znajdziesz też mnóstwo bezglutenowych mąk, z których z powodzeniem przygotujesz różne ulubione mączne potrawy. Wiele przepisów na dania bezglutenowe znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Sprawdź również nasze e-booki kulinarne.
To może cię zainteresować:
- Nietolerancja glutenu i celiakia
- Lektyny i gluten – czemu szkodzą?
- Domowy fast food bez glutenu
- Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
- Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
- Dieta bez glutenu – na co zwrócić uwagę?
- Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
- Mąki bezglutenowe – przegląd
- Celiakia – podstępna choroba
- Chleb na 25 sposobów
- Naleśniki na 27 sposobów
Autor
Iwona Wierzbicka
Stawiasz pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Zastanawiasz się, co zawiera gluten i jakie produkty znikną z twojej diety? Sprawdź naszą krótką ściągę.
Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a chleb po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym równocześnie.
Sprawdź: Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin po kostki bulionowe. Dodaje się go do niektórych produktów spożywczych, ponieważ jest nośnikiem aromatów.
Gluten jest tolerowany przez większość osób, ale na skutek przetworzenia pszenicy niektórzy po jego spożyciu odczuwają różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Na pewno powinny z niego zrezygnować ci, którzy borykają się z celiakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W takich sytuacjach należy wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu na stałe lub tymczasowo.
Co zawiera gluten?
Gluten znajdziesz w takich produktach, jak:
- pszenica (i wszystkie jej odmiany: orkisz, samopsza i płaskurka);
- jęczmień;
- żyto;
- owies*;
- mąka: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;
- płatki: pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, musli;
- kasza: manna, kuskus, bulgur, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe;
- makaron: pszenny, żytni;
- pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, chrupki, chipsy, paluszki;
- bułka tarta;
- panierki do mięs i ryb;
- pasztety, wędliny;
- napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego;
- kawa zbożowa;
- piwo;
- jogurty z dodatkiem płatków lub otrębów zbożowych, desery mleczne ze zbożowymi dodatkami;
- warzywa zasmażane albo zagęszczane mąką;
- proszek do pieczenia;
- słód jęczmienny.
* Zwykły owies może być silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego osoby, które powinny przestrzegać diety bezglutenowej, nie powinny po niego sięgać. Na rynku dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy.
Dieta bezglutenowa – i co dalej?
Na samą myśl o przejściu na dietę bezglutenową robi ci się słabo? Bez obaw, to wcale nie jest tak straszne, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Obecnie na rynku jest wiele produktów bez glutenu (z przekreślonym kłosem), więc wybór jest spory. Trzeba jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ skład niektórych tego typu artykułów spożywczych pozostawia wiele do życzenia.
Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Możesz też sięgać po naturalne zboża bezglutenowe, takie jak: ryż, kukurydza, gryka, proso – kasza jaglana, amarantus, quinoa, teff, sorgo. W sklepach znajdziesz też mnóstwo bezglutenowych mąk, z których z powodzeniem przygotujesz różne ulubione mączne potrawy. Wiele przepisów na dania bezglutenowe znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne. Sprawdź również nasze e-booki kulinarne.
To może cię zainteresować:
- Nietolerancja glutenu i celiakia
- Lektyny i gluten – czemu szkodzą?
- Domowy fast food bez glutenu
- Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
- Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
- Dieta bez glutenu – na co zwrócić uwagę?
- Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
- Mąki bezglutenowe – przegląd
- Celiakia – podstępna choroba
- Chleb na 25 sposobów
- Naleśniki na 27 sposobów
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy senes to naturalne wsparcie w trudnościach trawiennych?
Senna to roślina, która od wieków znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej. Wykorzystywana głównie jako środek przeczyszczający, pochodzi z tropikalnych regionów świata, w tym z Afryki i Indii. Jej właściwości są szeroko znane i doceniane,…
WIĘCEJ >Wyzwanie Ajwen – 10 kroków do zdrowia
Ile można zmienić w ciągu 70 dni? Codziennie przekonuję się w swoim gabinecie, że nawet w tak – wydawałoby się – pozornie krótkim czasie można osiągnąć bardzo wiele. Wystarczy zacząć działać. I właśnie do tego…
WIĘCEJ >Internetowe porady dietetyczne – moje rozważania
Czasami myślę, że niektórym nie zależy na przeczytaniu i spróbowaniu lecz na szukaniu dziury w całym, szukaniu kontrargumentów, szukaniu potwierdzenia, że to nie prawda, bo tak się żyje wygodnie - we własnym świecie komfortu.
WIĘCEJ >Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
Stevia - badania są różne i zdania podzielone, wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie
WIĘCEJ >