fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta gryczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz23-4-4

Pasta gryczana

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min
  • Dodajemy do ugotowanej kaszy
  • Dodajemy ugotowane jajko
  • Solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Zamiast kaszy gryczanej możesz również sięgnąć po kaszę jaglaną, choć ma zupełnie inny smak. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz Hashimoto powinny ostrożniej wybierać kaszę jaglaną ze względu na zawartość goitrogenów(substancji antyodżywczych), które blokują wchłanianie jodu. Stosując obróbkę termiczną, znacznie zmniejszamy ich zawartość w pożywieniu.

Uwagi

Pastę możesz spożyć z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie). Powyżej znajdziesz podpięty przepis.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 1 ugotowane na twardo jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 (…)

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i (…)

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl