fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta gryczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz23-4-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta gryczana

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min
  • Dodajemy do ugotowanej kaszy
  • Dodajemy ugotowane jajko
  • Solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Zamiast kaszy gryczanej możesz również sięgnąć po kaszę jaglaną, choć ma zupełnie inny smak. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz Hashimoto powinny ostrożniej wybierać kaszę jaglaną ze względu na zawartość goitrogenów(substancji antyodżywczych), które blokują wchłanianie jodu. Stosując obróbkę termiczną, znacznie zmniejszamy ich zawartość w pożywieniu.

Uwagi

Pastę możesz spożyć z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie). Powyżej znajdziesz podpięty przepis.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 1 ugotowane na twardo jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Potrawka z chorizo

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >