fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta gryczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz23-4-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta gryczana

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min
  • Dodajemy do ugotowanej kaszy
  • Dodajemy ugotowane jajko
  • Solimy i pieprzymy
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Zamiast kaszy gryczanej możesz również sięgnąć po kaszę jaglaną, choć ma zupełnie inny smak. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz Hashimoto powinny ostrożniej wybierać kaszę jaglaną ze względu na zawartość goitrogenów(substancji antyodżywczych), które blokują wchłanianie jodu. Stosując obróbkę termiczną, znacznie zmniejszamy ich zawartość w pożywieniu.

Uwagi

Pastę możesz spożyć z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie). Powyżej znajdziesz podpięty przepis.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 1 ugotowane na twardo jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >

Zielone smoothie na trawienie

Wszystkie składniki miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem i z jagodami

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Po ostudzeniu dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >