Chleb marchewkowy
Chleb marchewkowy
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
- Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
- Mieszamy wszystko razem
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
- Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy 50 minut, po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
- Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.
Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje naszych past.
Uwagi
Warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki kokosowej, od którego będzie zależeć jak dana mąka chłonie wodę. Ciasto nie może być luźne, powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu ciasta należy je upiec. Z powodu tego, że marchewka może zacząć puszczać wodę, a także ze względu na sodę, która ma szybki i nietrwały proces reakcji.
Zobacz nasze inne chleby warzywne, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz je do ulubionych i stworzysz własną książkę kucharską.
Autor
Lista składników
- 3 średniej wielkości marchewki (ok. 350 g)
- 15 łyżek mąki kokosowej (150 g)
- 7 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 357 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- ¼ cytryny (ok. 20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 4 łyżki masła klarowanego Ghee (60 g – powinno być rozpuszczone i lekko ostudzone)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym owocami
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy ulubione owoce
WIĘCEJ >Dorada duszona w pomarańczach
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…
WIĘCEJ >