fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb marchewkowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut, po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje naszych past.

Uwagi

Warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki kokosowej, od której będzie zależeć wchłanianie wody. Ciasto nie może być luźne, powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu ciasta należy je upiec, ponieważ marchewka może zacząć puszczać wodę, a także ze względu na sodę, która ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Zobacz nasze inne chleby warzywne, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz je do ulubionych i stworzysz własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (355 g)
  • Marchew (świeża) (270 g)
  • Mąka kokosowa (155 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Waga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…

WIĘCEJ >