fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb marchewkowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut, po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje naszych past.

Uwagi

Warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki kokosowej, od której będzie zależeć wchłanianie wody. Ciasto nie może być luźne, powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu ciasta należy je upiec, ponieważ marchewka może zacząć puszczać wodę, a także ze względu na sodę, która ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Zobacz nasze inne chleby warzywne, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz je do ulubionych i stworzysz własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (355 g)
  • Marchew (świeża) (270 g)
  • Mąka kokosowa (155 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Waga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosty pasztet

Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >