fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb marchewkowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut, po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje naszych past.

Uwagi

Warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki kokosowej, od której będzie zależeć wchłanianie wody. Ciasto nie może być luźne, powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu ciasta należy je upiec, ponieważ marchewka może zacząć puszczać wodę, a także ze względu na sodę, która ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Zobacz nasze inne chleby warzywne, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz je do ulubionych i stworzysz własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (355 g)
  • Marchew (270 g)
  • Mąka kokosowa (155 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Waga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kasza jaglana z warzywami

Pora i marchewkę kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa Dusimy kilka min na średnim ogniu Dodajemy kaszę jaglaną i bulion warzywny Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >