fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9-6

Chleb marchewkowy

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut, po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. W 1 porcji powinieneś spożyć 2 kromki chleba. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu żywieniowego i nietolerancji.

Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami. Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje naszych past.

Uwagi

Warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki kokosowej, od którego będzie zależeć jak dana mąka chłonie wodę. Ciasto nie może być luźne, powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu ciasta należy je upiec. Z powodu tego, że marchewka może zacząć puszczać wodę, a także ze względu na sodę, która ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Zobacz nasze inne chleby warzywne, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Klikając serduszko w prawym górnym rogu dodasz je do ulubionych i stworzysz własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 3 średniej wielkości marchewki (ok. 350 g)
  • 15 łyżek mąki kokosowej (150 g)
  • 7 sztuk jaj kurzych roz. M (ok. 357 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ¼ cytryny (ok. 20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 4 łyżki masła klarowanego Ghee (60 g – powinno być rozpuszczone i lekko ostudzone)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Waga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >