Chleb z cukinii
Chleb z cukinii
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
- Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach
- Dodajemy do niej jajka
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy rozpuszczony tłuszcz
- Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
- Mieszamy wszystko razem
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
- Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
- Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.
Uwagi
Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową (każda inaczej chłonie wodę). Ciasto nie może być zbyt luźne – powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu należy je upiec, ponieważ cukinia zacznie puszczać wodę oraz soda ma szybki i nietrwały proces reakcji.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (357 g)
- Cukinia zielona (350 g)
- Mąka kokosowa (150 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….
WIĘCEJ >Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…
WIĘCEJ >Omlet z kiełbasą
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Masło rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Na podsmażoną kiełbasę wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajko się zetnie (możemy obrócić omlet…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczano – śledziowa
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >