Chleb z cukinii
Chleb z cukinii
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
- Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach
- Dodajemy do niej jajka
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy rozpuszczony tłuszcz
- Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
- Mieszamy wszystko razem
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
- Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
- Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.
Uwagi
Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową (każda inaczej chłonie wodę). Ciasto nie może być zbyt luźne – powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu należy je upiec, ponieważ cukinia zacznie puszczać wodę oraz soda ma szybki i nietrwały proces reakcji.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (357 g)
- Cukinia zielona (350 g)
- Mąka kokosowa (150 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Warzywa z curry
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >Serek topiony z płatków owsianych
Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…
WIĘCEJ >Placki marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >