fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd4924a6a-1929-4af1-b2ea-8a9fa9817228

Chleb z cukinii

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach
  • Dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy rozpuszczony tłuszcz
  • Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.

1 porcja to 2 kromki.

Uwagi

Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową (każda inaczej chłonie wodę). Ciasto nie może być zbyt luźne – powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu – należy go upiec. Z tego powodu, gdyż cukinia zacznie puszczać wodę oraz soda ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje past.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 350 g cukinii
  • 150 g mąki kokosowej
  • 7 jaj kurzych roz. M (ok. 357 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ łyżeczki soli (3 g)
  • 4 łyżki miękkiego, delikatnie ciepłego masła klarowanego Ghee (60 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >