fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd4924a6a-1929-4af1-b2ea-8a9fa9817228

Chleb z cukinii

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach
  • Dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy rozpuszczony tłuszcz
  • Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.

1 porcja to 2 kromki.

Uwagi

Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową (każda inaczej chłonie wodę). Ciasto nie może być zbyt luźne – powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu – należy go upiec. Z tego powodu, gdyż cukinia zacznie puszczać wodę oraz soda ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje past.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 350 g cukinii
  • 150 g mąki kokosowej
  • 7 jaj kurzych roz. M (ok. 357 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ łyżeczki soli (3 g)
  • 4 łyżki miękkiego, delikatnie ciepłego masła klarowanego Ghee (60 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z truskawkami

Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >