Chleb z cukinii
Chleb z cukinii
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
- Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach
- Dodajemy do niej jajka
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy rozpuszczony tłuszcz
- Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
- Mieszamy wszystko razem
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
- Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
- Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
- Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia
Rady dietetyka
Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.
1 porcja to 2 kromki.
Uwagi
Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową (każda inaczej chłonie wodę). Ciasto nie może być zbyt luźne – powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu – należy go upiec. Z tego powodu, gdyż cukinia zacznie puszczać wodę oraz soda ma szybki i nietrwały proces reakcji.
Zajrzyj do przepisów powiązanych – tam znajdziesz propozycje past.
Autor
Lista składników
- 350 g cukinii
- 150 g mąki kokosowej
- 7 jaj kurzych roz. M (ok. 357 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- ½ cytryny (40 g)
- ½ łyżeczki soli (3 g)
- 4 łyżki miękkiego, delikatnie ciepłego masła klarowanego Ghee (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z kminkiem i chili
Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….
WIĘCEJ >Chleb migdałowy z lnem
Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…
WIĘCEJ >Marokański gulasz
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >