Ciasto bananowe
Ciasto bananowe
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
- Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 min
- W tym czasie szykujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- 2 z nich kroimy w plastry i odkładamy na bok
- Pozostałe wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Rozkładamy równo pokrojone banany
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temp. do 160 st. C
- Wkładamy ciasto na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
- Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni
Lista składników
Ciasto
- Masło (210 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Mąka gryczana (195 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cukier trzcinowy (125 g)
- Jajo białko (62 g)
- Karob (24 g)
Masa bananowa
- Banan (960 g)
- Mąka gryczana (75 g)
- Cytryna (40 g)
- Jajo żółtko (40 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Blender, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.