fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bananotka – ciasto bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ab7fdd7-bc10-473a-9080-8dca6d477469-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bananotka – ciasto bananowe

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Bierzemy formę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • 2 z nich kroimy w plastry i odkładamy na bok
  • Pozostałe wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Rozkładamy równo pokrojone banany
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
  • Wkładamy ciasto na 30 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200 kcal.

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również przyrządzić ciasto bananowe (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja roz. M (ok. 153 g)
  • 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (50 g)
  • 2 płaskie łyżki karobu (24 g)

Masa bananowa

  • 8 bananów (960 g)
  • 5 łyżek mąki gryczanej (75 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >