Bananotka – ciasto bananowe
Bananotka – ciasto bananowe
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
- Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Bierzemy formę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- 2 z nich kroimy w plastry i odkładamy na bok
- Pozostałe wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Rozkładamy równo pokrojone banany
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
- Wkładamy ciasto na 30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
- Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 200 kcal.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz również przyrządzić ciasto bananowe (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
Ciasto
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki gryczanej
- 3 jaja roz. M (ok. 153 g)
- 200 g miękkiego masła klarowanego Ghee
- 5 łyżek cukru trzcinowego (50 g)
- 2 płaskie łyżki karobu (24 g)
Masa bananowa
- 8 bananów (960 g)
- 5 łyżek mąki gryczanej (75 g)
- ½ cytryny (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Hummus z pieczoną marchewką
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Siekamy cebulę i pora Podsmażamy posiekane warzywa w garnku na oleju kokosowym Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki Do garnka dodajemy ziemniaki następnie wlewamy bulion Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie Ogórki kroimy w…
WIĘCEJ >Koktajl szpinakowo-borówkowy
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą
WIĘCEJ >