Bananotka – ciasto bananowe
Bananotka – ciasto bananowe
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
- Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Bierzemy formę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- 2 z nich kroimy w plastry i odkładamy na bok
- Pozostałe wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Rozkładamy równo pokrojone banany
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
- Wkładamy ciasto na 30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
- Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam naszą propozycję na przyrządzenie ciasta bananowego.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo białko (93 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Karob (24 g)
Masa bananowa
- Banan (960 g)
- Mąka gryczana (75 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z chorizo
Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika
WIĘCEJ >Komosanka z owocami i bakaliami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…
WIĘCEJ >Makaron z purée z dyni
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Po upieczeniu i ostudzeniu blendujemy dynię z mlekiem kokosowym i…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >