Bananotka – ciasto bananowe
Bananotka – ciasto bananowe
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
- Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Bierzemy formę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 minut
- W tym czasie przygotowujemy masę bananową
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- 2 z nich kroimy w plastry i odkładamy na bok
- Pozostałe wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Rozkładamy równo pokrojone banany
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
- Wkładamy ciasto na 30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
- Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam naszą propozycję na przyrządzenie ciasta bananowego.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo białko (93 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Karob (24 g)
Masa bananowa
- Banan (świeży) (960 g)
- Mąka gryczana (75 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Sok z cytryny (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Shoarma wieprzowa
Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Ryż z jabłkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z kurczakiem
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >