fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bananotka – ciasto bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ab7fdd7-bc10-473a-9080-8dca6d477469-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bananotka – ciasto bananowe

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Drugą porcję ciasta też formujemy w kulę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Bierzemy formę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy białą kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • 2 z nich kroimy w plastry i odkładamy na bok
  • Pozostałe wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Rozkładamy równo pokrojone banany
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy kulkę ciemnego ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
  • Wkładamy ciasto na 30 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam naszą propozycję na przyrządzenie ciasta bananowego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Mąka gryczana (200 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo białko (93 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Karob (24 g)

Masa bananowa

  • Banan (świeży) (960 g)
  • Mąka gryczana (75 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Sok z cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy

Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…

WIĘCEJ >