fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66c1ca6d-e5da-42c4-ad89-7e1540c7d206

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Banany obieramy, kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
  • Układamy na wierzchu truskawki
  • Na tarce trzemy ciemne ciasto kruche
  • Od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Kruszonka:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę gryczaną i cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Wkładamy do zamrażarki na 30 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety.

1 porcja ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz wypróbować inne pomysły na ciasto.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10–12 łyżek mąki jaglanej (180 g)
  • 6 bananów (720 g)
  • 6 jajek kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 400 g truskawek (takich średnich, niedużych)

Kruszonka

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 50 g miękkiego masła klarowanego Ghee
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 2 płaski łyżki karobu (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Garnek - mały, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >