fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66c1ca6d-e5da-42c4-ad89-7e1540c7d206
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Banany obieramy, kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
  • Układamy na wierzchu truskawki
  • Na tarce trzemy ciemne ciasto kruche
  • Od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Kruszonka:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę gryczaną i cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Wkładamy do zamrażarki na 30 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto jaglane z truskawkami

  • Banan (świeży) (720 g)
  • Truskawka (świeża) (400 g)
  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Mąka jaglana (180 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Gryczana kruszonka

  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (25 g)
  • Karob (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem kokosowym

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >