logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-94

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-94

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Banany obieramy, kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
  • Układamy na wierzchu truskawki
  • Na tarce trzemy ciemne ciasto kruche
  • Od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Kruszonka:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę gryczaną i cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Wkładamy do zamrażarki na 30 min

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 – 12 łyżek mąki jaglanej
  • 6 bananów
  • 6 jajek
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 g truskawek (takich średnich, nie dużych)

Kruszonka: 

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 50 g masła klarowanego (miękkie, wyjęte kilka godzin wcześniej z lodówki)
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 2 płaski łyżki karobu

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Garnek - mały, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na (…)

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl