Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Truskawki umyć i usunąć szypułki
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
- Jajka wybijamy do kielicha blendera
- Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
- Banany obieramy, kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
- Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
- Miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy mąkę
- Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
- Układamy na wierzchu truskawki
- Na tarce trzemy ciemne ciasto kruche
- Od razu wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 50 min
Kruszonka:
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąkę gryczaną i cukier
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Dodajemy karob i formujemy kulkę
- Wkładamy do zamrażarki na 30 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.
Autor
Lista składników
Ciasto jaglane z truskawkami
- Banan (świeży) (720 g)
- Truskawka (świeża) (400 g)
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Mąka jaglana (180 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Gryczana kruszonka
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Mąka gryczana (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Cukier trzcinowy (25 g)
- Karob (24 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Topinambur z grzybami
Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…
WIĘCEJ >Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli
Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…
WIĘCEJ >Shake kiwi
Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund
WIĘCEJ >Pieczone owoce z kruszonką
Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…
WIĘCEJ >