fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66c1ca6d-e5da-42c4-ad89-7e1540c7d206
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Banany obieramy, kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
  • Układamy na wierzchu truskawki
  • Na tarce trzemy ciemne ciasto kruche
  • Od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Kruszonka:

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę gryczaną i cukier
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Dodajemy karob i formujemy kulkę
  • Wkładamy do zamrażarki na 30 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety.

1 porcja ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz wypróbować inne pomysły na ciasto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10–12 łyżek mąki jaglanej (180 g)
  • 6 bananów (720 g)
  • 6 jajek kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 400 g truskawek (takich średnich, niedużych)

Kruszonka

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 50 g miękkiego masła klarowanego Ghee
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 2 płaski łyżki karobu (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Garnek - mały, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl arbuzowy

Odkrawamy skórkę arbuza Obieramy banana Myjemy sałatę rzymską Umieszczamy arbuza, banana i sałatę rzymską w blenderze Wyciskamy do składników w blenderze sok z cytryny Blendujemy

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >