fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4bccedd4-3b9d-4c06-8fcf-2e13c1c51102
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

Przygotowanie

Ciasto:

  • Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części
  • Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą
  • Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy
  • Dodajemy sodę i po kolei mandarynki
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę kokosową
  • Jak ciasto przestaje się obracać to jest gotowe, pieczemy 20 min w 180 st. C

Krem:

  • Daktyle wkładamy do jakiejś miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle tylko, żeby je zakryło) i odstawiamy na 15 min
  • Połamaną czekoladę rozpuszczamy z masłem w mleku kokosowym 
  • Do musu dodajemy cynamon, daktyle, czekoladę i miksujemy
  • Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy
  • Kładziemy pierwszy krążek, smarujemy kremem i kolejny i kolejny
  • Resztą ciasta obsmarowujemy górę i na około
  • Dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia równie smacznego ciasta mandarynkowego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Mandarynka (780 g)
  • Jajo kurze rozm. M (612 g)
  • Miód lipowy (200 g)
  • Mąka kokosowa (144 g)
  • Soda oczyszczona (15 g)

Krem czekoladowy

  • Mus jabłkowy (1500 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Mąka kokosowa (48 g)
  • Cynamon mielony (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z bakłażanem

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…

WIĘCEJ >