Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym
Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym
Przygotowanie
Ciasto:
- Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części
- Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą
- Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy
- Dodajemy sodę i po kolei mandarynki
- Cały czas miksując dodajemy mąkę kokosową
- Jak ciasto przestaje się obracać to jest gotowe, pieczemy 20 min w 180 st. C
Krem:
- Daktyle wkładamy do jakiejś miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle tylko, żeby je zakryło) i odstawiamy na 15 min
- Połamaną czekoladę rozpuszczamy z masłem w mleku kokosowym
- Do musu dodajemy cynamon, daktyle, czekoladę i miksujemy
- Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy
- Kładziemy pierwszy krążek, smarujemy kremem i kolejny i kolejny
- Resztą ciasta obsmarowujemy górę i na około
- Dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia równie smacznego ciasta mandarynkowego.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Mandarynka (780 g)
- Jajo kurze rozm. M (612 g)
- Miód lipowy (200 g)
- Mąka kokosowa (144 g)
- Soda oczyszczona (15 g)
Krem czekoladowy
- Mus jabłkowy (1500 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Daktyl (100 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Mąka kokosowa (48 g)
- Cynamon mielony (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Grzyby duszone z bakłażanem
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…
WIĘCEJ >Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru
Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…
WIĘCEJ >