fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4bccedd4-3b9d-4c06-8fcf-2e13c1c51102

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

Przygotowanie

Ciasto:

  • Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części
  • Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą
  • Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy
  • Dodajemy sodę i po kolei mandarynki
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę kokosową
  • Jak ciasto przestaje się obracać to jest gotowe, pieczemy 20 min w 180 st. C

Krem:

  • Daktyle wkładamy do jakiejś miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle tylko, żeby je zakryło) i odstawiamy na 15 min
  • Połamaną czekoladę rozpuszczamy z masłem w mleku kokosowym 
  • Do musu dodajemy cynamon, daktyle, czekoladę i miksujemy
  • Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy
  • Kładziemy pierwszy krążek, smarujemy kremem i kolejny i kolejny
  • Resztą ciasta obsmarowujemy górę i na około
  • Dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajduj]e się równie smaczne ciasto mandarynkowe.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto – składniki są na 3 ciasta/spody

  • 12 mandarynek bezpestkowych (780 g)
  • 12 jaja kurze roz. M (ok. 612 g)
  • 12 łyżek mąki kokosowej (144 g)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
  • 1 szklanka miodu (200 g)

Krem

  • 1,5 kg musu jabłkowego bez cukru
  • 1 łyżka cynamonu (8 g)
  • 20 daktyli (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >