Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym
Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym
Przygotowanie
Ciasto:
- Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części
- Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą
- Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy
- Dodajemy sodę i po kolei mandarynki
- Cały czas miksując dodajemy mąkę kokosową
- Jak ciasto przestaje się obracać to jest gotowe, pieczemy 20 min w 180 st. C
Krem:
- Daktyle wkładamy do jakiejś miseczki, zalewamy wrzątkiem (tyle tylko, żeby je zakryło) i odstawiamy na 15 min
- Połamaną czekoladę rozpuszczamy z masłem w mleku kokosowym
- Do musu dodajemy cynamon, daktyle, czekoladę i miksujemy
- Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy
- Kładziemy pierwszy krążek, smarujemy kremem i kolejny i kolejny
- Resztą ciasta obsmarowujemy górę i na około
- Dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajduj]e się równie smaczne ciasto mandarynkowe.
Autor
Lista składników
Ciasto – składniki są na 3 ciasta/spody
- 12 mandarynek bezpestkowych (780 g)
- 12 jaja kurze roz. M (ok. 612 g)
- 12 łyżek mąki kokosowej (144 g)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
- 1 szklanka miodu (200 g)
Krem
- 1,5 kg musu jabłkowego bez cukru
- 1 łyżka cynamonu (8 g)
- 20 daktyli (100 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
- 100 g masła klarowanego Ghee
- 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym
Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >