fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceef32859-d862-4a75-a335-af07c89162a8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia
  • Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
  • Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 minutach przekładamy owoce na sitko żeby odciekły z wody
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy mandarynki
  • Dodajemy sodę oczyszczoną 
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki :p )
  • Pieczemy 40 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy 15 minut i wykładamy ciasto z formy

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to około 200 g (ten kawałek ciasta zastępuje posiłek).

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 mandarynki klementynki (ok. 260 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 200 g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (6 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (do wysmarowania formę do ciasta – 8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Garnek, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >