fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceef32859-d862-4a75-a335-af07c89162a8-1

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia
  • Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
  • Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 minutach przekładamy owoce na sitko żeby odciekły z wody
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy mandarynki
  • Dodajemy sodę oczyszczoną 
  • Włączamy blender, miksujemy minutę
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki :p )
  • Pieczemy 40 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy 15 minut i wykładamy ciasto z formy

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to około 200 g (ten kawałek ciasta zastępuje posiłek).

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 mandarynki klementynki (ok. 260 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 200 g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (6 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (do wysmarowania formę do ciasta – 8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Garnek, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >