Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym
Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym
Przygotowanie
- Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia
- Piekarnik ustawiamy na 190 stopni
- Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć
- Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
- Po 5 minutach przekładamy owoce na sitko żeby odciekły z wody
- Jajka w całości wybijamy do blendera
- Dodajemy mandarynki
- Dodajemy sodę oczyszczoną
- Włączamy blender, miksujemy minutę
- Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
- Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki :p )
- Pieczemy 40 min
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy 15 minut i wykładamy ciasto z formy
Rady dietetyka
1 porcja ciasta to około 200 g (ten kawałek ciasta zastępuje posiłek).
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 4 mandarynki klementynki (ok. 260 g)
- 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
- 200 g mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (6 g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (do wysmarowania formę do ciasta – 8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…
WIĘCEJ >Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym
Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z topinamburem
Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…
WIĘCEJ >Szpinak pieczony w papryce
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…
WIĘCEJ >