fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b9759c0-3871-4cf2-8ee2-e19fa42f10e7-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Przygotowanie

Ciasto:

  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy)
  • Dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze, skórkę pomarańczową i sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy kilka minut
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np.włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Czekolada:

  • Do garnka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy je
  • Gdy będzie gorące dodajemy połamaną czekoladę
  • Ustawiamy minimalny płomień pod garnkiem
  • Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści całkowicie (nie może się zagotować! Ma być ciepła i płynna)

Uwagi

Możemy przyrządzić polewę z czekolady lub półpłynnego masła kokosowego i udekorować nią wierzch ciasta.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (w celu wysmarowania formy do ciasta – 6 g)
  • 1 tabliczka czekolady min. 80% kakao (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do babki, Garnek, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Grzyby: Sowy oczyszczamy Jajko wybijamy do głębokiego talerza Solimy, pieprzymy Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >