fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b9759c0-3871-4cf2-8ee2-e19fa42f10e7-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Przygotowanie

Ciasto:

  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy)
  • Dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze, skórkę pomarańczową i sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy kilka minut
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np.włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Czekolada:

  • Do garnka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy je
  • Gdy będzie gorące dodajemy połamaną czekoladę
  • Ustawiamy minimalny płomień pod garnkiem
  • Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści całkowicie (nie może się zagotować! Ma być ciepła i płynna)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na równie smaczne ciasto ananasowe.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pomarańczowe

  • Pomarańcza (480 g)
  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Mąka kokosowa (150 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Soda oczyszczona (6 g)

Czekolada

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Forma do babki, Garnek, Garnek - mały, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >