fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b9759c0-3871-4cf2-8ee2-e19fa42f10e7-1

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Przygotowanie

Ciasto:

  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy)
  • Dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze, skórkę pomarańczową i sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy kilka minut
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np.włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Czekolada:

  • Do garnka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy je
  • Gdy będzie gorące dodajemy połamaną czekoladę
  • Ustawiamy minimalny płomień pod garnkiem
  • Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści całkowicie (nie może się zagotować! Ma być ciepła i płynna)

Uwagi

Możemy przyrządzić polewę z czekolady lub półpłynnego masła kokosowego i udekorować nią wierzch ciasta.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (306 g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (w celu wysmarowania formy do ciasta – 6 g)
  • 1 tabliczka czekolady min. 80% kakao (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do babki, Garnek, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera Dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >