Ciasto pomarańczowe z czekoladą
Ciasto pomarańczowe z czekoladą
Przygotowanie
Ciasto:
- Piekarnik ustawiamy na 190 st. C
- Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
- Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy 10 min
- Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
- Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy)
- Dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
- Jajka w całości wybijamy do blendera
- Dodajemy pomarańcze, skórkę pomarańczową i sodę oczyszczoną
- Włączamy blender, miksujemy kilka minut
- Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
- Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
- Pieczemy 45 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np.włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
- Zostawiamy tak na 5 min
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy
Czekolada:
- Do garnka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy je
- Gdy będzie gorące dodajemy połamaną czekoladę
- Ustawiamy minimalny płomień pod garnkiem
- Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści całkowicie (nie może się zagotować! Ma być ciepła i płynna)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na równie smaczne ciasto ananasowe.
Autor
Lista składników
Ciasto pomarańczowe
- Pomarańcza (480 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Mąka kokosowa (150 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Soda oczyszczona (6 g)
Czekolada
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Jajka i awokado
Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy większy niż na początku Kładziemy połówki awokado wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym Wbijamy…
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Zielony omlet
Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.
WIĘCEJ >