fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b9759c0-3871-4cf2-8ee2-e19fa42f10e7-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Przygotowanie

Ciasto:

  • Piekarnik ustawiamy na 190 st. C
  • Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy 10 min
  • Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody
  • Po 5 min obieramy pomarańcze (skórkę z połowy pomarańczy zostawiamy)
  • Dzielimy na kawałki i wyrzucamy pestki
  • Jajka w całości wybijamy do blendera
  • Dodajemy pomarańcze, skórkę pomarańczową i sodę oczyszczoną
  • Włączamy blender, miksujemy kilka minut
  • Powoli zaczynamy dosypujemy po łyżce mąki kokosowej
  • Gdy wsypiemy już całą mąkę kokosową, przelewamy ciasto do formy (jeśli ciasto przestaje się nam obracać w blenderze to nie dajemy więcej mąki)
  • Pieczemy 45 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarniki uchylamy drzwiczki (można np.włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Zostawiamy tak na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy ciasto z formy

Czekolada:

  • Do garnka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy je
  • Gdy będzie gorące dodajemy połamaną czekoladę
  • Ustawiamy minimalny płomień pod garnkiem
  • Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści całkowicie (nie może się zagotować! Ma być ciepła i płynna)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na równie smaczne ciasto ananasowe.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pomarańczowe

  • Pomarańcza (480 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Mąka kokosowa (150 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Soda oczyszczona (6 g)

Czekolada

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Forma do babki, Garnek, Garnek - mały, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Jajka i awokado

Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy większy niż na początku Kładziemy połówki awokado wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym Wbijamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zielony omlet

Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

WIĘCEJ >