Ciasto ananasowe
Ciasto ananasowe
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
- Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!)
- Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki
- Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sodę i miód
- Miksujemy przez minutę
- Dodajemy kawałki ananasa i masło
- Miksujemy 1-2 min, aż się wszystko dobrze połączy
- Cały czas miksując dodajemy stopniowo po łyżce mąki gryczanej
- Gdy ciasto nie będzie się już chciało obracać, to znak, że już wystarczy mąki
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem
- Wylewamy ciasto na blaszkę
- Pieczemy 50 min
- Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto lekko przestygnie
- Polewamy z góry czekoladą
Autor
Lista składników
Ciasto
- Ananas (720 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Mąka gryczana (150 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Wiórki kokosowe (25 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Polewa
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem
Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika
WIĘCEJ >Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą) Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem Powinna nam wyjść…
WIĘCEJ >Warzywa z kurkumą
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >