fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto ananasowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto ananasowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!)
  • Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sodę i miód
  • Miksujemy przez minutę
  • Dodajemy kawałki ananasa i masło
  • Miksujemy 1-2 min, aż się wszystko dobrze połączy
  • Cały czas miksując dodajemy stopniowo po łyżce mąki gryczanej
  • Gdy ciasto nie będzie się już chciało obracać, to znak, że już wystarczy mąki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem
  • Wylewamy ciasto na blaszkę
  • Pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto lekko przestygnie
  • Polewamy z góry czekoladą

Rady dietetyka

Wierzch ciasta możesz udekorować kawałkami świeżego ananasa, wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami. Wielkość 1 porcji ciasta jest kwestią indywidualną.

Uwagi

Ananasa najłatwiej jest pokroić w plastry o wielkości 2 cm i każdy plaster obrać nożem.
Rozpuszczając czekoladę NIE WOLNO jej zagotować. Rozpuszczamy, a jednocześnie cały czas mieszamy do momentu, aż czekolada jednolicie połączy się z mlekiem kokosowym.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto (na ok. 10 porcji)

  • 1 ananas (ok. 720 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego (30 g)
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 50 ml mleka kokosowego

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Wrap z serem i z pieczarkami

Jajka blendujemy do uzyskania gładkiej masy Wymieszaj widelcem z olejem MCT i z ulubionymi przyprawami Na patelni podgrzewamy delikatnie masło, wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się białka na powierzchni omleta Na…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >