fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto ananasowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-2-6

Ciasto ananasowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!)
  • Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sodę i miód
  • Miksujemy przez minutę
  • Dodajemy kawałki ananasa i masło
  • Miksujemy 1-2 min, aż się wszystko dobrze połączy
  • Cały czas miksując dodajemy stopniowo po łyżce mąki gryczanej
  • Gdy ciasto nie będzie się już chciało obracać, to znak, że już wystarczy mąki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem
  • Wylewamy ciasto na blaszkę
  • Pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto lekko przestygnie
  • Polewamy z góry czekoladą

Rady dietetyka

Wierzch ciasta możesz udekorować kawałkami świeżego ananasa, wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami. Wielkość 1 porcji ciasta jest kwestią indywidualną.

Uwagi

Ananasa najłatwiej jest pokroić w plastry o wielkości 2 cm i każdy plaster obrać nożem.
Rozpuszczając czekoladę NIE WOLNO jej zagotować. Rozpuszczamy, a jednocześnie cały czas mieszamy do momentu, aż czekolada jednolicie połączy się z mlekiem kokosowym.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto (na ok. 10 porcji)

  • 1 ananas (ok. 720 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego (30 g)
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 50 ml mleka kokosowego

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >