fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto ananasowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-2-6

Ciasto ananasowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!)
  • Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki
  • Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sodę i miód
  • Miksujemy przez minutę
  • Dodajemy kawałki ananasa i masło
  • Miksujemy 1-2 min, aż się wszystko dobrze połączy
  • Cały czas miksując dodajemy stopniowo po łyżce mąki gryczanej
  • Gdy ciasto nie będzie się już chciało obracać, to znak, że już wystarczy mąki
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem
  • Wylewamy ciasto na blaszkę
  • Pieczemy 50 min
  • Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto lekko przestygnie
  • Polewamy z góry czekoladą

Rady dietetyka

Wierzch ciasta możesz udekorować kawałkami świeżego ananasa, wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami. Wielkość 1 porcji ciasta jest kwestią indywidualną.

Uwagi

Ananasa najłatwiej jest pokroić w plastry o wielkości 2 cm i każdy plaster obrać nożem.
Rozpuszczając czekoladę NIE WOLNO jej zagotować. Rozpuszczamy, a jednocześnie cały czas mieszamy do momentu, aż czekolada jednolicie połączy się z mlekiem kokosowym.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto (na ok. 10 porcji)

  • 1 ananas (ok. 720 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego (30 g)
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 50 ml mleka kokosowego

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z rukolą

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza

Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…

WIĘCEJ >

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >