Crème brûlée
Crème brûlée
Przygotowanie
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka
- Do garnka wlewamy jogurt, dodajemy ziarenka wanilii i lekko podgrzewamy
- Do miski wkładamy żółtka, dodajemy cukier (55% ilości cukru czyli w przepisie podstawowym 75 g) i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach tak, aby nie napowietrzyć masy i aby nie stała się puszysta
- Do żółtek z cukrem dodajemy po łyżce jogurtu jednocześnie mieszając
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 110 st. C
- Masę przecedzamy przez sitko i napełniamy nią foremki
- Każdą foremkę niezbyt szczelnie przykrywamy folią aluminiową
- Foremki umieszczamy w płytkim naczyniu żaroodpornym napełnionym wodą (woda powinna sięgać do 1/3 wysokości foremek)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Po tym czasie naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte foremki wkładamy do lodówki na min. 5 godz.
- Crème brûlée posypujemy pozostałym cukrem i karmelizujemy w piekarniku (rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika, ustawiamy funkcję grill i umieszczamy krem pod grzałką na ok. 2 minuty)
- Gotowe crème brûlée ponownie studzimy i schładzamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Jogurt naturalny (500 g)
- Cukier trzcinowy (135 g)
- Jajo żółtko (120 g)
- Wanilia – laska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kisiel z rabarbaru
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (6/7 ilości) i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym czasie przelewamy sok z łodygami przez sitko do osobnego garnka (przecieramy…
WIĘCEJ >Śmietana z ananasem
Do miski nakładamy śmietanę Ananasa obieramy, kroimy w kostkę i kładziemy na wierzch śmietany
WIĘCEJ >Kruche ciasto z owocami
Ciasto kruche Mąkę (185 g) skrobię i sodę przesiewamy i odkładamy W misie miksera umieszczamy masło (120 g) i słodzidło (105 g) Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej Dodajemy jajka, jedno po drugim,…
WIĘCEJ >Gofry wielozbożowe
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę Rozgrzewamy gofrownicę i lekko skrapiamy tłuszczem Wylewamy do gofrownicy ciasto i smażymy gofry przez ok. 3-4 minuty
WIĘCEJ >