fbpx
logo
Szukaj
open close

Crème brûlée

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced1207a6-522e-4b12-939c-515dc1f5bd6e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Crème brûlée

Przygotowanie

  • Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka
  • Do garnka wlewamy jogurt, dodajemy ziarenka wanilii i lekko podgrzewamy
  • Do miski wkładamy żółtka, dodajemy cukier (55% ilości cukru czyli w przepisie podstawowym 75 g) i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach tak, aby nie napowietrzyć masy i aby nie stała się puszysta
  • Do żółtek z cukrem dodajemy po łyżce jogurtu jednocześnie mieszając
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 110 st. C
  • Masę przecedzamy przez sitko i napełniamy nią foremki
  • Każdą foremkę niezbyt szczelnie przykrywamy folią aluminiową
  • Foremki umieszczamy w płytkim naczyniu żaroodpornym napełnionym wodą (woda powinna sięgać do 1/3 wysokości foremek)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte foremki wkładamy do lodówki na min. 5 godz.
  • Crème brûlée posypujemy pozostałym cukrem i karmelizujemy w piekarniku (rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika, ustawiamy funkcję grill i umieszczamy krem pod grzałką na ok. 2 minuty)
  • Gotowe crème brûlée ponownie studzimy i schładzamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (500 g)
  • Cukier trzcinowy (135 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Wanilia – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Crème brûlée z mango

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki Mango obieramy, kroimy w (…)

WIĘCEJ >