fbpx
logo
Szukaj
open close

Crème brûlée z mango

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f008df7-2399-4059-a2d3-2297f822e7a9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Crème brûlée z mango

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki
  • Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
  • Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy 1/3 ilości cukru i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty
  • Mleko z cukrem cały czas mieszamy, a gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy białka i ubijamy
  • Cały czas ubijając stopniowo dolewamy mleko
  • Dodajemy masę z mango, dokładnie mieszamy i przelewamy masę do kokilek
  • Formę napełniamy wodą do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut, aby masa stężała
  • Po tym czasie ściągamy kokilki z formy, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz.
  • Do rondla wsypujemy pozostały cukier, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa ściemnieję (nie mieszamy)
  • Krem polewamy syropem i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mango (560 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Cukier trzcinowy (225 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z kabanosem, awokado i papryką

Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Pasta z buraków

Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Pikantny indyk na sałacie

Delikatnie usuwamy z sałaty głąb, pozostałą część wkładamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut (dzięki temu liście będzie łatwiej oddzielać Liście sałaty rozdzielamy i kilka najlepszych liści przycinamy nożyczkami do…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm i przenosimy do miski Dolewamy sok z cytryny i wino, dodajemy czosnek oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >