Crème brûlée z mango
Crème brûlée z mango
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki
- Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
- Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy 1/3 ilości cukru i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty
- Mleko z cukrem cały czas mieszamy, a gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy białka i ubijamy
- Cały czas ubijając stopniowo dolewamy mleko
- Dodajemy masę z mango, dokładnie mieszamy i przelewamy masę do kokilek
- Formę napełniamy wodą do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut, aby masa stężała
- Po tym czasie ściągamy kokilki z formy, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz.
- Do rondla wsypujemy pozostały cukier, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa ściemnieję (nie mieszamy)
- Krem polewamy syropem i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Mango (560 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Cukier trzcinowy (225 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Jajo białko (60 g)
- Woda (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczany miś
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…
WIĘCEJ >Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska
Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz
WIĘCEJ >Fritatta owocowa
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa
Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony
WIĘCEJ >