fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Crème brûlée z mango

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f008df7-2399-4059-a2d3-2297f822e7a9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Crème brûlée z mango

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki
  • Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
  • Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy 1/3 ilości cukru i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 minuty
  • Mleko z cukrem cały czas mieszamy, a gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy białka i ubijamy
  • Cały czas ubijając stopniowo dolewamy mleko
  • Dodajemy masę z mango, dokładnie mieszamy i przelewamy masę do kokilek
  • Formę napełniamy wodą do połowy wysokości kokilek i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut, aby masa stężała
  • Po tym czasie ściągamy kokilki z formy, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz.
  • Do rondla wsypujemy pozostały cukier, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa ściemnieję (nie mieszamy)
  • Krem polewamy syropem i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mango (560 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Cukier trzcinowy (225 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany miś

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >

Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska

Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony

WIĘCEJ >