fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45bab28e-2040-4733-9ea2-2d37c15990e5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki.
  • Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby przeschło.
  • Przygotować sos pesto: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • „Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos powinien mieć dość gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty – dolewamy odrobinę oliwy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 cukinie (600 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Bazyliowo-miętowy sos pesto:

  • 10-12 liści mięty (10 g)
  • 10-12 liści bazylii (10 g)
  • 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka tartego parmezanu (ok. 15 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni (ok. 30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż w soczystym sosie

Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – bananowe

Wszystko miksujemy (oprócz oleju) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy Wylewamy placki dowolnej wielkości Smażymy po kilka minut z każdej strony

WIĘCEJ >