fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45bab28e-2040-4733-9ea2-2d37c15990e5

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki.
  • Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby przeschło.
  • Przygotować sos pesto: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • „Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos powinien mieć dość gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty – dolewamy odrobinę oliwy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 cukinie (600 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Bazyliowo-miętowy sos pesto:

  • 10-12 liści mięty (10 g)
  • 10-12 liści bazylii (10 g)
  • 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka tartego parmezanu (ok. 15 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni (ok. 30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >