fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45bab28e-2040-4733-9ea2-2d37c15990e5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki.
  • Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby przeschło.
  • Przygotować sos pesto: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • „Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos powinien mieć dość gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty – dolewamy odrobinę oliwy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 cukinie (600 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Bazyliowo-miętowy sos pesto:

  • 10-12 liści mięty (10 g)
  • 10-12 liści bazylii (10 g)
  • 1-2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka tartego parmezanu (ok. 15 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni (ok. 30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >