fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c45bab28e-2040-4733-9ea2-2d37c15990e5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki.
  • Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby przeschło.
  • Przygotować sos pesto: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • „Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Sos powinien mieć dość gęstą, lecz nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki – dosypujemy trochę więcej parmezanu, jeśli za gęsty – dolewamy odrobinę oliwy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ser parmezan (15 g)
  • Bazylia (świeża) (10 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Mięta (świeża) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Makaron

  • Cukinia zielona (600 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >