fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06bc4886-59ae-4f99-a9cd-66e15534e0ca
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu
  • Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z boczkiem
  • Mieszamy do połączenia się składników, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
  • Cukinię dokładnie szorujemy, a następnie trzemy ją na tarce przeciągając ostrza od początku do końca cukinii, tak aby uzyskać jak najdłuższe nitki.
  • Taki cukiniowy makaron solimy i gotujemy na parze ok. 6 minut lub podduszamy na maśle, co jakiś czas mieszając delikatnie, tak aby każda warstwa zmiękła
  • Cukinie wykładamy na talerz i polewamy sosem dyniowym

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi innymi propozycjami podania cukiniowego makaronu z różnymi dodatkami – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ upieczonej dyni piżmowej (390 g)
  • 1 duża cukinia (300 g)
  • 200 g wędzonego boczku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Włączamy piekarnik na 180 stopni Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły Gruszkę kroimy na pół Wycinamy gniazdo…

WIĘCEJ >

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewkę i cukinię tworząc warzywny makaron tagiatelle Na rozgrzanej patelni, roztapiamy masło z przyprawami. Po chwili dodajemy warzywa i podsmażamy około 5 minut Po tym czasie, zmniejszamy ogień i wbijamy na…

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >