Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem
Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu
- Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z boczkiem
- Mieszamy do połączenia się składników, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
- Cukinię dokładnie szorujemy, a następnie trzemy ją na tarce przeciągając ostrza od początku do końca cukinii, tak aby uzyskać jak najdłuższe nitki.
- Taki cukiniowy makaron solimy i gotujemy na parze ok. 6 minut lub podduszamy na maśle, co jakiś czas mieszając delikatnie, tak aby każda warstwa zmiękła
- Cukinie wykładamy na talerz i polewamy sosem dyniowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia spaghetti warzywnego.
Autor
Lista składników
- Dynia piżmowa (390 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Meksykańska sałatka z kurczaka
Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >