fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06bc4886-59ae-4f99-a9cd-66e15534e0ca
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu
  • Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z boczkiem
  • Mieszamy do połączenia się składników, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
  • Cukinię dokładnie szorujemy, a następnie trzemy ją na tarce przeciągając ostrza od początku do końca cukinii, tak aby uzyskać jak najdłuższe nitki.
  • Taki cukiniowy makaron solimy i gotujemy na parze ok. 6 minut lub podduszamy na maśle, co jakiś czas mieszając delikatnie, tak aby każda warstwa zmiękła
  • Cukinie wykładamy na talerz i polewamy sosem dyniowym

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi innymi propozycjami podania cukiniowego makaronu z różnymi dodatkami – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ upieczonej dyni piżmowej (390 g)
  • 1 duża cukinia (300 g)
  • 200 g wędzonego boczku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >