fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06bc4886-59ae-4f99-a9cd-66e15534e0ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu
  • Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z boczkiem
  • Mieszamy do połączenia się składników, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
  • Cukinię dokładnie szorujemy, a następnie trzemy ją na tarce przeciągając ostrza od początku do końca cukinii, tak aby uzyskać jak najdłuższe nitki.
  • Taki cukiniowy makaron solimy i gotujemy na parze ok. 6 minut lub podduszamy na maśle, co jakiś czas mieszając delikatnie, tak aby każda warstwa zmiękła
  • Cukinie wykładamy na talerz i polewamy sosem dyniowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia spaghetti warzywnego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia piżmowa (390 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >