fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06bc4886-59ae-4f99-a9cd-66e15534e0ca

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu
  • Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z boczkiem
  • Mieszamy do połączenia się składników, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
  • Cukinię dokładnie szorujemy, a następnie trzemy ją na tarce przeciągając ostrza od początku do końca cukinii, tak aby uzyskać jak najdłuższe nitki.
  • Taki cukiniowy makaron solimy i gotujemy na parze ok. 6 minut lub podduszamy na maśle, co jakiś czas mieszając delikatnie, tak aby każda warstwa zmiękła
  • Cukinie wykładamy na talerz i polewamy sosem dyniowym

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi innymi propozycjami podania cukiniowego makaronu z różnymi dodatkami – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ upieczonej dyni piżmowej (390 g)
  • 1 duża cukinia (300 g)
  • 200 g wędzonego boczku
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • 1 szczypta kurkumy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Rondel, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >