Spaghetti z cukinii na zimno
Spaghetti z cukinii na zimno
Przygotowanie
- Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna).
- Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe spaghetti .
- Taki sam sos można podać na gorąco z mięsem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Sos
- Szczypiorek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Bazylia (świeża) (1 g)
Makaron
- Cukinia zielona (900 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Chleb żytni na zakwasie z dobrej piekarni – kanapki
Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść
WIĘCEJ >Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >