fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie
  • Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni / rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, smażymy 5 minut
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Dodajemy pietruszkę
  • Solimy, pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
  • Do gorącego sosu dodajemy makaron z cukinii
  • Wyłączamy płomień, mieszamy chwilę, żeby makaron zrobił się gorący

Rady dietetyka

Oczywiście, jeśli mamy dostęp do swojskich i świeżych pomidorów, to nie używamy pomidorów z puszek , które są nośnikiem trujących metali ciężkich.

Sprawdź składniki przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Makaronu z cukinii nie gotujemy – wystarczy dodać go na chwilę do gorącego sosu (cukinia jest delikatna i rozpadnie się przy gotowaniu).

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, gdzie znajdziesz nasze inspiracje przyrządzenia cukiniowego spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ puszki krojonych pomidorów (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka pietruszki zielonej (6 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (7 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia - duża, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…

WIĘCEJ >

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Roladki z bakłażana i twarogu

Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….

WIĘCEJ >

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >