logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-4-2

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-4-2

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie
  • Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni / rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, smażymy 5 minut
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Dodajemy pietruszkę
  • Solimy, pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
  • Do gorącego sosu dodajemy makaron z cukinii
  • Wyłączamy płomień, mieszamy chwilę, żeby makaron zrobił się gorący

Uwagi

Makaronu z cukinii nie gotujemy, wystarczy wrzucić na chwilę do gorącego sosu, cukinia jest delikatna i rozpadnie się przy gotowaniu
Oczywiście, jeśli mamy dostęp do swojskich pomidorów, to nie używamy puszek, zimą jednak pozostają nam albo domowe zaprawy od babci, albo puszki

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów 200 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pietruszki zielonej
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Patelnia - duża, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy (…)

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl