Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata
Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata
Przygotowanie
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie
- Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Na dużej patelni / rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek, smażymy 5 minut
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy pomidory z puszki
- Dodajemy pietruszkę
- Solimy, pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
- Do gorącego sosu dodajemy makaron z cukinii
- Wyłączamy płomień, mieszamy chwilę, żeby makaron zrobił się gorący
Rady dietetyka
Oczywiście, jeśli mamy dostęp do swojskich i świeżych pomidorów, to nie używamy pomidorów z puszek , które są nośnikiem trujących metali ciężkich.
Sprawdź składniki przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Makaronu z cukinii nie gotujemy – wystarczy dodać go na chwilę do gorącego sosu (cukinia jest delikatna i rozpadnie się przy gotowaniu).
Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, gdzie znajdziesz nasze inspiracje przyrządzenia cukiniowego spaghetti.
Autor
Lista składników
- ½ cukinii (ok. 150 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ puszki krojonych pomidorów (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżeczka pietruszki zielonej (6 g)
- 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (7 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…
WIĘCEJ >Roladki z bakłażana i twarogu
Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….
WIĘCEJ >Gryczanka z cynamonem i kardamonem
Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…
WIĘCEJ >