fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-4-3

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Przygotowanie

  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie
  • Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni / rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, smażymy 5 minut
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Dodajemy pietruszkę
  • Solimy, pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
  • Do gorącego sosu dodajemy makaron z cukinii
  • Wyłączamy płomień, mieszamy chwilę, żeby makaron zrobił się gorący

Rady dietetyka

Oczywiście, jeśli mamy dostęp do swojskich i świeżych pomidorów, to nie używamy pomidorów z puszek , które są nośnikiem trujących metali ciężkich.

Sprawdź składniki przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Makaronu z cukinii nie gotujemy – wystarczy dodać go na chwilę do gorącego sosu (cukinia jest delikatna i rozpadnie się przy gotowaniu).

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, gdzie znajdziesz nasze inspiracje przyrządzenia cukiniowego spaghetti.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ puszki krojonych pomidorów (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka pietruszki zielonej (6 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (7 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia - duża, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >