fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-3-6

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Przygotowanie

  • Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti
  • Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron
  • Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć z obu stron po kilka minut, aż białko ryby zetnie się w środku
  • W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę i czosnek, dorzucić pomidorki oraz trawę cytrynową
  • Podlać rosołem, gotować 2 min
  • Dorzucić makaron z cukinii i szczypiorek
  • Mieszać i podgrzewać 2 min
  • Nałożyć makaron na talerz i na górę położyć łososia

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Więcej propozycji cukiniowego spaghetti znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Przepis na własny bulion również znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łososia świeżego
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • Szczypta trawy cytrynowej, mielonej, suszonej (dosłownie na końcu noża) lub pół trawy surowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu, łoju wołowego (ok. 8 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych (160 g)
  • ½ łyżki posiekanego szczypiorku (5 g)

Potrzebny sprzęt

Grill, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >