fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz12-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Przygotowanie

  • Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti
  • Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron
  • Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć z obu stron po kilka minut, aż białko ryby zetnie się w środku
  • W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę i czosnek, dorzucić pomidorki oraz trawę cytrynową
  • Podlać rosołem, gotować 2 min
  • Dorzucić makaron z cukinii i szczypiorek
  • Mieszać i podgrzewać 2 min
  • Nałożyć makaron na talerz i na górę położyć łososia

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Więcej propozycji cukiniowego spaghetti znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Przepis na własny bulion również znajdziesz w powiązanych przepisach.

Jeśli masz spiromat (tarkę spiralną) możesz jej użyć.

Dla urozmaicenia smaku możesz dodać swoje ulubione zioła, takie jak np. szczypiorek czy koperek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łososia świeżego
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • Szczypta trawy cytrynowej, mielonej, suszonej (dosłownie na końcu noża) lub pół trawy surowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • ½ łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu, łoju wołowego (ok. 8 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych (160 g)
  • ½ łyżki posiekanego szczypiorku (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…

WIĘCEJ >

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >