Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Przygotowanie
- Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu
- Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego.
- Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia.
- Dynię razem z burakiem piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.
- Cebulę posiekać w malakserze na drobne kawałki i wrzucić na średnio rozgrzany olej kokosowy.
- Dodać szczyptę soli i smażyć na delikatnym ogniu przez 3 – 5 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię, smażyć pół minuty.
- Zwiększyć ogień i wrzucić zmielone mięso.
- Doprawić solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażyć, aż zbrązowieje.
- W międzyczasie poszatkować marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki.
- Gdy mięso jest usmażone, dodać warzywa i znowu doprawić szczyptą soli.
- Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
- Upieczoną dynię i buraka zblendować na gładką masę.
- Dodać do mięsa wraz z bulionem, aminokwasami, oregano i solą do smaku.
- Zostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.
Makaron z cukinii:
- Cukinię obrać ze skórki i za pomocą obieraczki julienne / specjalnej temperówki / spiromatu pociąć makaronowe paski.
- Zalać makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przełożyć do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka, ani za twarda.
- Wyłożyć cukinię na talerz i polać sosem bolognese.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Możesz także przyrządzić spaghetti bolognese z mięsem z dziczyzny lub wieprzowiny – powiązany przepis.
Autor
Lista składników
- ½ dyni piżmowej o wadze 1 kg (500 g)
- ½ buraka (ok. 55 g)
- ½ cebuli (100 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 garść świeżych listków szałwii (około 12)
- 100 g mięsa wieprzowego (karkówki/łopatki)
- 125 g mięsa wołowego (łopatka)
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku (5 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 100 ml bulionu mięsnego
- 1 łyżka aminokwasów kokosowych – 10 g (opcjonalne, ale wskazane dla wzbogacenia smaku)
- 1 łyżeczka suszone oregano (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- ½ cukinii (150 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kokosanki z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie
Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…
WIĘCEJ >Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami
Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >