Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Przygotowanie
- Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu
- Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego.
- Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia.
- Dynię razem z burakiem piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.
- Cebulę posiekać w malakserze na drobne kawałki i wrzucić na średnio rozgrzany olej kokosowy.
- Dodać szczyptę soli i smażyć na delikatnym ogniu przez 3 – 5 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię, smażyć pół minuty.
- Zwiększyć ogień i wrzucić zmielone mięso.
- Doprawić solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażyć, aż zbrązowieje.
- W międzyczasie poszatkować marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki.
- Gdy mięso jest usmażone, dodać warzywa i znowu doprawić szczyptą soli.
- Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
- Upieczoną dynię i buraka zblendować na gładką masę.
- Dodać do mięsa wraz z bulionem, aminokwasami, oregano i solą do smaku.
- Zostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.
Makaron z cukinii:
- Cukinię obrać ze skórki i za pomocą obieraczki julienne / specjalnej temperówki / spiromatu pociąć makaronowe paski.
- Zalać makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przełożyć do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka, ani za twarda.
- Wyłożyć cukinię na talerz i polać sosem bolognese.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Sos bolognese
- Dynia piżmowa (500 g)
- Wołowina łopatka (125 g)
- Cebula (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Wieprzowina karkówka (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Burak (50 g)
- Marchew (45 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Szałwia (świeża) (12 g)
- Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Czosnek granulowany (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma w proszku (1 g)
Makaron
- Cukinia zielona (150 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety mielone
Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.
WIĘCEJ >Puree z cukinii z szynką dojrzewającą
Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką
WIĘCEJ >Zupa zimowa z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >