fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf54bef8f-1efd-4e0e-9808-c0dc71e7e777-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Przygotowanie

  • Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu
  • Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego.
  • Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia.
  • Dynię razem z burakiem piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.
  • Cebulę posiekać w malakserze na drobne kawałki i wrzucić na średnio rozgrzany olej kokosowy.
  • Dodać szczyptę soli i smażyć na delikatnym ogniu przez 3 – 5 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię, smażyć pół minuty.
  • Zwiększyć ogień i wrzucić zmielone mięso.
  • Doprawić solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażyć, aż zbrązowieje.
  • W międzyczasie poszatkować marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki.
  • Gdy mięso jest usmażone, dodać warzywa i znowu doprawić szczyptą soli.
  • Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  • Upieczoną dynię i buraka zblendować na gładką masę.
  • Dodać do mięsa wraz z bulionem, aminokwasami, oregano i solą do smaku.
  • Zostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.

Makaron z cukinii:

  • Cukinię obrać ze skórki i za pomocą obieraczki julienne / specjalnej temperówki / spiromatu pociąć makaronowe paski.
  • Zalać makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przełożyć do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka, ani za twarda.
  • Wyłożyć cukinię na talerz i polać sosem bolognese.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sos bolognese

  • Dynia piżmowa (500 g)
  • Wołowina łopatka (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Wieprzowina karkówka (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Burak (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Szałwia (świeża) (12 g)
  • Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Czosnek granulowany (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)

Makaron

  • Cukinia zielona (150 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Malakser, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >

Zupa zimowa z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >