logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf54bef8f-1efd-4e0e-9808-c0dc71e7e777

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf54bef8f-1efd-4e0e-9808-c0dc71e7e777

Przygotowanie

  • Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu
  • Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego.
  • Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia.
  • Dynię razem z burakiem piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.
  • Cebulę posiekać w malakserze na drobne kawałki i wrzucić na średnio rozgrzany olej kokosowy.
  • Dodać szczyptę soli i smażyć na delikatnym ogniu przez 3 – 5 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię, smażyć pół minuty.
  • Zwiększyć ogień i wrzucić zmielone mięso.
  • Doprawić solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażyć, aż zbrązowieje.
  • W międzyczasie poszatkować marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki.
  • Gdy mięso jest usmażone, dodać warzywa i znowu doprawić szczyptą soli.
  • Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  • Upieczoną dynię i buraka zblendować na gładką masę.
  • Dodać do mięsa wraz z bulionem, aminokwasami, oregano i solą do smaku.
  • Zostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.

Makaron z cukinii:

  • Cukinię obrać ze skórki i za pomocą obieraczki julienne / specjalnej temperówki / spiromatu pociąć makaronowe paski.
  • Zalać makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przełożyć do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka, ani za twarda.
  • Wyłożyć cukinię na talerz i polać sosem bolognese.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 dynia piżmowa o wadze 1kg
  • 1 burak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżych listków szałwii (około 12)
  • 200 g mięsa wieprzowego (karkówki / łopatki)
  • 250 g mięsa wołowego (łopatka)
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 200 ml rosołu – bulionu mięsnego
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (opcjonalne, ale wskazane dla wzbogacenia smaku)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól himalajska do smaku
  • 2 małe cukinie lub jedna duża

Potrzebny sprzęt

Malakser, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl