fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf54bef8f-1efd-4e0e-9808-c0dc71e7e777-1

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Przygotowanie

  • Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu
  • Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego.
  • Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia.
  • Dynię razem z burakiem piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.
  • Cebulę posiekać w malakserze na drobne kawałki i wrzucić na średnio rozgrzany olej kokosowy.
  • Dodać szczyptę soli i smażyć na delikatnym ogniu przez 3 – 5 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię, smażyć pół minuty.
  • Zwiększyć ogień i wrzucić zmielone mięso.
  • Doprawić solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażyć, aż zbrązowieje.
  • W międzyczasie poszatkować marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki.
  • Gdy mięso jest usmażone, dodać warzywa i znowu doprawić szczyptą soli.
  • Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  • Upieczoną dynię i buraka zblendować na gładką masę.
  • Dodać do mięsa wraz z bulionem, aminokwasami, oregano i solą do smaku.
  • Zostawić na wolnym ogniu na około 20 minut.

Makaron z cukinii:

  • Cukinię obrać ze skórki i za pomocą obieraczki julienne / specjalnej temperówki / spiromatu pociąć makaronowe paski.
  • Zalać makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przełożyć do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka, ani za twarda.
  • Wyłożyć cukinię na talerz i polać sosem bolognese.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Możesz także przyrządzić spaghetti bolognese z mięsem z dziczyzny lub wieprzowiny – powiązany przepis.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ dyni piżmowej o wadze 1 kg (500 g)
  • ½ buraka (ok. 55 g)
  • ½ cebuli (100 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 garść świeżych listków szałwii (około 12)
  • 100 g mięsa wieprzowego (karkówki/łopatki)
  • 125 g mięsa wołowego (łopatka)
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku (5 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka aminokwasów kokosowych – 10 g (opcjonalne, ale wskazane dla wzbogacenia smaku)
  • 1 łyżeczka suszone oregano (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • ½ cukinii (150 g)

Potrzebny sprzęt

Malakser, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina duszona w warzywach

Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów

Marchew i pietruszkę obieramy Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa Do masy…

WIĘCEJ >