fbpx
logo
Szukaj
open close

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.

Orzechy włoskie są źródłem:

  • tłuszczów, głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego;
  • białka roślinnego;
  • błonnika;
  • witamin i minerałów, takich jak magnez, miedź, mangan, cynk, potas, fosfor, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, witamina K, witamina A;
  • przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Według tabel wartości odżywczych orzechy włoskie wykazują najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych, tj. 1:4, co świadczy o przewadze przeciwzapalnych omega-3 nad prozapalnymi omega-6. Dzięki temu oraz dzięki dużej zawartości związków fenolowych orzechy te wykazują największy potencjał antyoksydacyjny (przeciwzapalny) spośród innych orzechów.

Orzechy włoskie są bogate w kalorie, dlatego ważne jest spożywanie ich z umiarem.

Orzechy włoskie – właściwości

Warto jeść orzechy włoskie z wielu powodów, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze i mają wiele korzyści zdrowotnych. Mają one następujące właściwości:

  • Chronią układ krążenia – składniki odżywcze w orzechach włoskich, w szczególności jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Regularne spożywanie tych orzechów może przyczynić się do utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego.
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy – błonnik obecny w orzechach włoskich może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub osób zagrożonych tą chorobą.
  • Pomagają kontrolować wagę – pomimo swojej kaloryczności orzechy te mogą pomagać w utrzymaniu uczucia sytości, co może przyczynić się do kontroli wagi.
  • Usprawniają pracę mózgu – składniki odżywcze, takie jak magnez, fosfor i witamina E, mogą wspomagać zdrowie mózgu i układu nerwowego.
  • Wzmacniają kości – orzechy te dostarczają minerałów, takich jak magnez i fosfor, które są ważne dla zdrowych kości.
  • Łagodzą dolegliwości żołądkowe – orzechy włoskie mają właściwości przeciwzapalne, bakterio- i grzybobójcze, pomagają przy zatruciach czy biegunkach bakteryjnych.
  • Poprawiają wygląd cery i włosów – to za sprawą m.in. witaminy E i cynku.

Sezon na orzechy włoskich trwa zazwyczaj od września do października. Najlepiej sięgać po świeże orzechy, w skorupach. Unikaj tych, które wydają się przesuszone, mają nieświeży zapach, są zbyt miękkie lub mają oznaki pleśni lub uszkodzeń.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać.

Orzechy włoskie są źródłem:

  • tłuszczów, głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego;
  • białka roślinnego;
  • błonnika;
  • witamin i minerałów, takich jak magnez, miedź, mangan, cynk, potas, fosfor, witaminy z grupy B, witamina E, witamina C, witamina K, witamina A;
  • przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Według tabel wartości odżywczych orzechy włoskie wykazują najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych, tj. 1:4, co świadczy o przewadze przeciwzapalnych omega-3 nad prozapalnymi omega-6. Dzięki temu oraz dzięki dużej zawartości związków fenolowych orzechy te wykazują największy potencjał antyoksydacyjny (przeciwzapalny) spośród innych orzechów.

Orzechy włoskie są bogate w kalorie, dlatego ważne jest spożywanie ich z umiarem.

Orzechy włoskie – właściwości

Warto jeść orzechy włoskie z wielu powodów, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze i mają wiele korzyści zdrowotnych. Mają one następujące właściwości:

  • Chronią układ krążenia – składniki odżywcze w orzechach włoskich, w szczególności jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Regularne spożywanie tych orzechów może przyczynić się do utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego.
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy – błonnik obecny w orzechach włoskich może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub osób zagrożonych tą chorobą.
  • Pomagają kontrolować wagę – pomimo swojej kaloryczności orzechy te mogą pomagać w utrzymaniu uczucia sytości, co może przyczynić się do kontroli wagi.
  • Usprawniają pracę mózgu – składniki odżywcze, takie jak magnez, fosfor i witamina E, mogą wspomagać zdrowie mózgu i układu nerwowego.
  • Wzmacniają kości – orzechy te dostarczają minerałów, takich jak magnez i fosfor, które są ważne dla zdrowych kości.
  • Łagodzą dolegliwości żołądkowe – orzechy włoskie mają właściwości przeciwzapalne, bakterio- i grzybobójcze, pomagają przy zatruciach czy biegunkach bakteryjnych.
  • Poprawiają wygląd cery i włosów – to za sprawą m.in. witaminy E i cynku.

Sezon na orzechy włoskich trwa zazwyczaj od września do października. Najlepiej sięgać po świeże orzechy, w skorupach. Unikaj tych, które wydają się przesuszone, mają nieświeży zapach, są zbyt miękkie lub mają oznaki pleśni lub uszkodzeń.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
10 października 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Radio Opole – Otyłość

Anna Luboch dla Radio Opole o problemie otyłości i czynnikach, które na nią wpływają. Jeśli nie możesz schudnąć pomimo ogromnych wysiłków, oznacza to że Twoim problemem nie są tylko dodatkowe kilogramy, mogą być to problemy

WIĘCEJ >
Mitochondriopatia

Mitochondriopatia – najczęstsze objawy

Mitochondriopatia może być klasyfikowana jako pierwotna lub wtórna w zależności od przyczyny i mechanizmu wystąpienia. Dowiedz się więcej na ten temat. Mitochondropatie to schorzenia wynikające ze złej pracy mitochondriów. Mitochondriopatia pierwotna to choroba genetyczna spowodowana…

WIĘCEJ >

Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie

Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może…

WIĘCEJ >
Co podnosi poziom cukru, glukoza

Co podnosi poziom cukru we krwi?

Glukoza to forma cukru, która jest dla nas ważnym źródłem energii. Organizm reguluje ilość glukozy, aby utrzymać ją na odpowiednim poziomie. Mimo to nasza dieta i nasz styl życia mają na to ogromny wpływ. Sprawdź,…

WIĘCEJ >