fbpx
Szukaj
open close

Arsen w żywności – sprawdź, czego unikać!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
arsen

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.

Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.

Dlaczego arsen jest szkodliwy?

Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.

Przede wszystkim arsen:

  • jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
  • może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
  • występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
  • może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.

W czym jest dużo arsenu?

Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).

Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:

  • woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
  • ryby i owoce morza;
  • ryż;
  • wino;
  • piwo;
  • brukselka.

Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.

Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.

Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, który może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub składnik naturalny. Sprawdź, jakich produktów unikać.

Arsen (As) to pierwiastek półmetaliczny, który występuje w przyrodzie w różnych formach, z których najważniejsze to arsen trójtlenowy (As2O3) i arsen pięciotlenowy (As2O5). Arsen jest toksycznym związkiem i może być niebezpieczny dla zdrowia ludzi, jeśli są oni narażeni na nadmierną ekspozycję.

Dlaczego arsen jest szkodliwy?

Ekspozycja na arsen jest związana z rakiem skóry, płuc, pęcherza, wątroby, nerek i trzustki oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, neuronalnymi i innymi. Przewlekłe narażenie na arsen może powodować choroby układu oddechowego, niedokrwistość, neuropatię obwodową i zaburzenia naczyń obwodowych.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób arsen jest jedną z najważniejszych substancji trujących. Od dawna zajmuje on pierwsze miejsce na tej liście ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.

Przede wszystkim arsen:

  • jest toksyczny i może powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, problemy neurologiczne, choroby nowotworowe i problemy skórne;
  • może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak płuc, rak skóry i rak pęcherza moczowego;
  • występujący w nadmiarze w organizmie może wpływać na układ nerwowy, co prowadzi do problemów z funkcjonowaniem mózgu i nerwów;
  • może powodować zmiany skórne, takie jak zaczerwienienie, łuszczenie się skóry i owrzodzenia.

W czym jest dużo arsenu?

Kiedy spożywamy arsen wraz z jedzeniem, wchłania się on przez jelito cienkie i przechodzi do wątroby. Tam ulega przekształceniu i jest usuwany z organizmu głównie przez mocz, a w mniejszym stopniu – przez kał oraz pot. Część arsenu zatrzymuje się w kościach, nerkach, wątrobie czy tkankach, które zawierają keratynę (takich jak włosy, paznokcie, skóra i błona śluzowa przewodu pokarmowego).

Arsen może występować w żywności jako zanieczyszczenie lub jako składnik naturalny. Główne źródła arsenu w diecie obejmują takie produkty, jak:

  • woda pitna (jako zanieczyszczenie, szczególnie w obszarach, gdzie gleba zawiera naturalne złoża arsenu);
  • ryby i owoce morza;
  • ryż;
  • wino;
  • piwo;
  • brukselka.

Problematyczne mogą być też warzywa i produkty zbożowe uprawiane w obszarach z zanieczyszczoną glebą.

Należy pamiętać, że problemy powoduje nie tylko jednorazowa duża dawka toksyn, lecz także przewlekłe narażenie na niską dawkę.

Więcej na temat arsenu oraz tabelę z produktami zawierającymi dużą ilość tego pierwiastka znajdziesz w e-booku „Arsen. Lista produktów z wysoką zawartością arsenu”.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
1 lutego 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

aluminium

Uważaj na te źródła aluminium!

Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej. Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje…

WIĘCEJ >
mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >

Warzywa i owoce w diecie – Iwona Wierzbicka dla Radio Opole

  Dlaczego warto mieć warzywa i owoce w swojej diecie? Warzywa i owoce w diecie dostarczają nam składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowiej pracy organizmu. Warto wykorzystywać ekologiczne i sezonowe warzywa i owoce, o których wiemy, że…

WIĘCEJ >

Przeziębienie – jak dieta może wspierać organizm w walce z infekcją?

Przeziębienie to jedna z najczęstszych infekcji wirusowych, która atakuje nasz układ oddechowy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wywołują je różne wirusy, z których najczęstsze to rhinowirusy. Choć samo przeziębienie zazwyczaj nie jest groźne, potrafi osłabić organizm,…

WIĘCEJ >