fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz30-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Przygotowanie

Sos boloński

  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak)
  • Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy zmielone mięso
  • Zasmażamy 5 min co chwilę mieszając
  • Dodajemy pomidory
  • Gotujemy 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy rozmaryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy godzinę, co jakiś czas mieszając
  • Jeśli wyparuje nam za dużo wody i się przypala, to dolewamy wody

Makaron

  • Cukinię myjemy
  • Odcinamy końcówki z obu stron
  • Nabijamy na spiromat
  • Kręcimy makaron
  • Co kilka obrotów urywamy nitki makaronu, żeby nie były kilkumetrowe

Rady dietetyka

Przygotowując potrawę sięgamy po świeże pomidory. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości, może użyć tych z puszki – jednak tego typu opakowania kumulują znaczną ilość toksyn i są niewskazane dla osób z alergią na nikiel oraz zatrutych innymi metalami ciężkimi. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule: „Metale ciężkie – objawy zatrucia, badania, protokoły.”

Uwagi

Marchew i pietruszka zagęszczą nam sos, dlatego warto dodać je do potrawy.

Jeśli nie posiadamy spiromatu, możemy pokroić nożem warzywa w cienkie plastry, przypominające makaron.

Poszukaj w podpiętych, powiązanych przepisach pomysły na przygotowanie równie smacznego spaghetti z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg łopatki z sarny
  • 0,2 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki
  • 2 cebule (200 g)
  • 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 1 mała marchewka (60 g)
  • 1 mała pietruszka (80 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • 3 cukinie (ok. 900 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko zapiekane z bananami, wiśniami i cynamonem

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Jabłko kładziemy na desce „ogonkiem” w górę Odcinamy wierzchołek, tak z 0,5 cm Kulkownicą do owoców lub łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i pestki Banana kroimy w plasterki i wrzucamy do…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min obieramy…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >