Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Przygotowanie
Sos boloński
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak)
- Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy zmielone mięso
- Zasmażamy 5 min co chwilę mieszając
- Dodajemy pomidory
- Gotujemy 5 min
- Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy rozmaryn
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy godzinę, co jakiś czas mieszając
- Jeśli wyparuje nam za dużo wody i się przypala, to dolewamy wody
Makaron
- Cukinię myjemy
- Odcinamy końcówki z obu stron
- Nabijamy na spiromat
- Kręcimy makaron
- Co kilka obrotów urywamy nitki makaronu, żeby nie były kilkumetrowe
Rady dietetyka
Przygotowując potrawę sięgamy po świeże pomidory. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości, może użyć tych z puszki – jednak tego typu opakowania kumulują znaczną ilość toksyn i są niewskazane dla osób z alergią na nikiel oraz zatrutych innymi metalami ciężkimi. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule: „Metale ciężkie – objawy zatrucia, badania, protokoły.”
Uwagi
Marchew i pietruszka zagęszczą nam sos, dlatego warto dodać je do potrawy.
Jeśli nie posiadamy spiromatu, możemy pokroić nożem warzywa w cienkie plastry, przypominające makaron.
Poszukaj w podpiętych, powiązanych przepisach pomysły na przygotowanie równie smacznego spaghetti z cukinii.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg łopatki z sarny
- 0,2 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg pomidorów bez skórki
- 2 cebule (200 g)
- 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
- 3 liście laurowe (3 g)
- 1 mała marchewka (60 g)
- 1 mała pietruszka (80 g)
- 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 szczypta rozmarynu (1 g)
- 3 cukinie (ok. 900 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) z mango i żółtek
Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >