fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz30-3-3

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Przygotowanie

Sos boloński

  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak)
  • Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy zmielone mięso
  • Zasmażamy 5 min co chwilę mieszając
  • Dodajemy pomidory
  • Gotujemy 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy rozmaryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy godzinę, co jakiś czas mieszając
  • Jeśli wyparuje nam za dużo wody i się przypala, to dolewamy wody

Makaron

  • Cukinię myjemy
  • Odcinamy końcówki z obu stron
  • Nabijamy na spiromat
  • Kręcimy makaron
  • Co kilka obrotów urywamy nitki makaronu, żeby nie były kilkumetrowe

Rady dietetyka

Przygotowując potrawę sięgamy po świeże pomidory. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości, może użyć tych z puszki – jednak tego typu opakowania kumulują znaczną ilość toksyn i są niewskazane dla osób z alergią na nikiel oraz zatrutych innymi metalami ciężkimi. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule: „Metale ciężkie – objawy zatrucia, badania, protokoły.”

Uwagi

Marchew i pietruszka zagęszczą nam sos, dlatego warto dodać je do potrawy.

Jeśli nie posiadamy spiromatu, możemy pokroić nożem warzywa w cienkie plastry, przypominające makaron.

Poszukaj w podpiętych, powiązanych przepisach pomysły na przygotowanie równie smacznego spaghetti z cukinii.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg łopatki z sarny
  • 0,2 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki
  • 2 cebule (200 g)
  • 6 ząbków świeżego czosnku (30 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 1 mała marchewka (60 g)
  • 1 mała pietruszka (80 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • 3 cukinie (ok. 900 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka pieczona z jabłkami

Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >