Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Przygotowanie
Sos boloński
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak)
- Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy zmielone mięso
- Zasmażamy 5 min co chwilę mieszając
- Dodajemy pomidory
- Gotujemy 5 min
- Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy rozmaryn
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy godzinę, co jakiś czas mieszając
- Jeśli wyparuje nam za dużo wody i się przypala, to dolewamy wody
Makaron
- Cukinię myjemy
- Odcinamy końcówki z obu stron
- Nabijamy na spiromat
- Kręcimy makaron
- Co kilka obrotów urywamy nitki makaronu, żeby nie były kilkumetrowe
Rady dietetyka
Przygotowując potrawę sięgamy po świeże pomidory. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości, może użyć tych z puszki – jednak tego typu opakowania kumulują znaczną ilość toksyn i są niewskazane dla osób z alergią na nikiel oraz zatrutych innymi metalami ciężkimi. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule pt. „Metale ciężkie – objawy zatrucia, badania, protokoły.”
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania spaghetti warzywnego.
Autor
Lista składników
Sos boloński
- Sarnina łopatka (500 g)
- Pomidor (świeży) (500 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Woda (200 ml)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Czosnek (świeży) (30 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Rozmaryn suszony (0.5 g)
Makaron
- Cukinia zielona (900 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę siekamy na bardzo cienkie paski, przekładamy do dużej miski i posypujemy solą W tym czasie siekamy bardzo drobno pietruszkę morele morele kroimy w kostkę Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy W szklance mieszamy…
WIĘCEJ >Nieziemsko dobra lasagne
Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…
WIĘCEJ >Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado
Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…
WIĘCEJ >