logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz30-3-2

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Przygotowanie

Sos boloński

  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak)
  • Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy zmielone mięso
  • Zasmażamy 5 min co chwilę mieszając
  • Dodajemy pomidory
  • Gotujemy 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy rozmaryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy godzinę, co jakiś czas mieszając
  • Jeśli wyparuje nam za dużo wody i się przypala, to dolewamy wody

Makaron

  • Cukinię myjemy
  • Odcinamy końcówki z obu stron
  • Nabijamy na spiromat
  • Kręcimy makaron
  • Co kilka obrotów urywamy nitki makaronu, żeby nie były kilkumetrowe

Rady dietetyka

Sarninę możesz zastąpić każdym innym ulubionym mięsem.

Uwagi

Marchew i pietruszka zagęszczą nam sos

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg łopatki z sarny
  • 0,2 kg boczku wędzonego
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki tłuszczu (smalcu lub masła klarowanego lub łoju wołowego)
  • sól, pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • 3-4 cukinie

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony (…)

WIĘCEJ >

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o (…)

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem

Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub (…)

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl