fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz30-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Przygotowanie

Sos boloński

  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak)
  • Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy zmielone mięso
  • Zasmażamy 5 min co chwilę mieszając
  • Dodajemy pomidory
  • Gotujemy 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy rozmaryn
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy godzinę, co jakiś czas mieszając
  • Jeśli wyparuje nam za dużo wody i się przypala, to dolewamy wody

Makaron

  • Cukinię myjemy
  • Odcinamy końcówki z obu stron
  • Nabijamy na spiromat
  • Kręcimy makaron
  • Co kilka obrotów urywamy nitki makaronu, żeby nie były kilkumetrowe

Rady dietetyka

Przygotowując potrawę sięgamy po świeże pomidory. Jeśli ktoś nie ma takiej możliwości, może użyć tych z puszki – jednak tego typu opakowania kumulują znaczną ilość toksyn i są niewskazane dla osób z alergią na nikiel oraz zatrutych innymi metalami ciężkimi. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule pt. „Metale ciężkie – objawy zatrucia, badania, protokoły.”

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania spaghetti warzywnego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Sos boloński

  • Sarnina łopatka (500 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Rozmaryn suszony (0.5 g)

Makaron

  • Cukinia zielona (900 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >