Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)
Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
- Dokładnie mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
- Gotujemy na małym ogniu 10 min
- Wyjmujemy mięso na jakiś talerz
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rydze kroimy w mniejsze kawałki
- W rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 3 min
- Dodajemy rydze
- Smażymy 4 min
- Wlewamy szklankę bulionu, w którym gotowały się pulpety
- Dodajemy pomidorki koktajlowe
- Gotujemy 5 min
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Spaghetti z cukinii
- Cukinię myjemy
- Odcinamy końcówki z obu stron
- Jeśli mamy spiromat to robimy na nim makaron
- Jeśli nie mamy, to kroimy wzdłuż w cienkie plastry
- Plastry kroimy wzdłuż w cienkie paski – makaron
- Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do gorącego sosu
- Mieszamy przez minutę (nie trzeba gotować)
- Można nakładać i jeść
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 4 pomidory koktajlowe (80 g)
- 2-3 świeże lub mrożone rydze (150 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 litr bulionu kostnego
- 400 g łopatki, karkówki lub gulaszowego z sarny
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżka majeranku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Polędwica z dorsza na szpinaku
Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…
WIĘCEJ >Leczo z patisona
Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >