fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-3-1

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rydze kroimy w mniejsze kawałki
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Dodajemy rydze
  • Smażymy 4 min
  • Wlewamy szklankę bulionu, w którym gotowały się pulpety
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe
  • Gotujemy 5 min
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Spaghetti z cukinii

  • Cukinię myjemy
  • Odcinamy końcówki z obu stron
  • Jeśli mamy spiromat to robimy na nim makaron
  • Jeśli nie mamy, to kroimy wzdłuż w cienkie plastry
  • Plastry kroimy wzdłuż w cienkie paski – makaron
  • Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do gorącego sosu
  • Mieszamy przez minutę (nie trzeba gotować)
  • Można nakładać i jeść

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g)
  • 4 pomidory koktajlowe (80 g)
  • 2-3 świeże lub mrożone rydze (150 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 litr bulionu kostnego
  • 400 g łopatki, karkówki lub gulaszowego z sarny
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 łyżka majeranku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Rondel, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >