fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  • Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
  • Gotujemy na małym ogniu 10 min
  • Wyjmujemy mięso na jakiś talerz
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rydze kroimy w mniejsze kawałki
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 3 min
  • Dodajemy rydze
  • Smażymy 4 min
  • Wlewamy szklankę bulionu, w którym gotowały się pulpety
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe
  • Gotujemy 5 min
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Spaghetti z cukinii

  • Cukinię myjemy
  • Odcinamy końcówki z obu stron
  • Jeśli mamy spiromat to robimy na nim makaron
  • Jeśli nie mamy, to kroimy wzdłuż w cienkie plastry
  • Plastry kroimy wzdłuż w cienkie paski – makaron
  • Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do gorącego sosu
  • Mieszamy przez minutę (nie trzeba gotować)
  • Można nakładać i jeść

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Sarnina łopatka (400 g)
  • Cebula biała (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Jajo kurze rozm. M (65 g)
  • Rydz (świeży) (54 g)
  • Smalec z gęsi (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Majeranek suszony (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Spaghetti warzywne

  • Cukinia zielona (400 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Rondel, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >