Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
- Dokładnie mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- Na gorący płyn ostrożnie wrzucamy mięsne kulki
- Gotujemy na małym ogniu 10 min
- Wyjmujemy mięso na jakiś talerz
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rydze kroimy w mniejsze kawałki
- W rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 3 min
- Dodajemy rydze
- Smażymy 4 min
- Wlewamy szklankę bulionu, w którym gotowały się pulpety
- Dodajemy pomidorki koktajlowe
- Gotujemy 5 min
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Spaghetti z cukinii
- Cukinię myjemy
- Odcinamy końcówki z obu stron
- Jeśli mamy spiromat to robimy na nim makaron
- Jeśli nie mamy, to kroimy wzdłuż w cienkie plastry
- Plastry kroimy wzdłuż w cienkie paski – makaron
- Gotowy makaron z cukinii wrzucamy do gorącego sosu
- Mieszamy przez minutę (nie trzeba gotować)
- Można nakładać i jeść
Rady dietetyka
Możesz użyć białej rzodkwi lub kalarepy do przyrządzenia warzywnego makaronu.
Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety – dzięki powyższym piktogramom nie jest to trudne.
Uwagi
Zajrzyj do podpiętego, powiązanego przepisu, by sprawdzić ten przepis na wywarze kostnym.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 4 pomidory koktajlowe (80 g)
- 3 szt. świeżych lub mrożonych rydzów (ok. 54 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 litr bulionu mięsnego
- 400 g łopatki, karkówki lub gulaszowego z sarny
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 łyżka majeranku suszonego (ok. 5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) truskawkowy
Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Koktajl truskawkowy z awokado
Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody
WIĘCEJ >Wołowina azjatycka
Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….
WIĘCEJ >Krem brokułowy
Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…
WIĘCEJ >