fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd055b964-45d3-476b-9abf-acb9d6bbd1d4-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Przygotowanie

Makaron:

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski 
  • Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce

Sos myśliwski:

  • Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy boczek i kiełbasę
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu 30 min
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Makaron warzywny

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Marchew (45 g)

Sos myśliwski

  • Woda (500 ml)
  • Kiełbasa śląska (170 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Por (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełbasą

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Masło rozgrzewamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Na podsmażoną kiełbasę wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajko się zetnie (możemy obrócić omlet…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >