Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Przygotowanie
Makaron:
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
- Następnie robimy makaron z cukinii
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski
- Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce
Sos myśliwski:
- Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
- Boczek pokroić w kostkę
- Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę, czosnek i por
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy boczek i kiełbasę
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy pieczarki
- Podsmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 5 min
- Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na średnim ogniu 30 min
- Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne, warzywne makarony przyrządzone.
Autor
Lista składników
Makaron
- 1 kalarepa (165 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 marchewka (60 g)
Sos myśliwski
- 1 cebula (100 g)
- ⅓ pora (ok. 50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- 1 kawałek boczku wędzonego (ok. 100 g)
- 2 kiełbasy śląskie (170 g)
- 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym
Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >