fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd055b964-45d3-476b-9abf-acb9d6bbd1d4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Przygotowanie

Makaron:

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski 
  • Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce

Sos myśliwski:

  • Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy boczek i kiełbasę
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu 30 min
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze 

Rady dietetyka

Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne, warzywne makarony przyrządzone.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron

  • 1 kalarepa (165 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 marchewka (60 g)

Sos myśliwski

  • 1 cebula (100 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 1 kawałek boczku wędzonego (ok. 100 g)
  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • 2 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >