fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd055b964-45d3-476b-9abf-acb9d6bbd1d4-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Przygotowanie

Makaron:

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski 
  • Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce

Sos myśliwski:

  • Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy boczek i kiełbasę
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu 30 min
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron warzywny

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)

Sos myśliwski

  • Woda (500 ml)
  • Kiełbasa śląska (170 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Por (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowa z serem

Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >