Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Przygotowanie
Makaron:
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
- Następnie robimy makaron z cukinii
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski
- Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce
Sos myśliwski:
- Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
- Boczek pokroić w kostkę
- Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę, czosnek i por
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy boczek i kiełbasę
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy pieczarki
- Podsmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 5 min
- Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na średnim ogniu 30 min
- Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
Makaron warzywny
- Cukinia zielona (300 g)
- Kalarepa (165 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
Sos myśliwski
- Woda (500 ml)
- Kiełbasa śląska (170 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Por (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kalafiorowa z serem
Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczaka i cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…
WIĘCEJ >Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa na wywarze kostnym
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >