fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd055b964-45d3-476b-9abf-acb9d6bbd1d4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Przygotowanie

Makaron:

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski 
  • Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy razem w misce

Sos myśliwski:

  • Por kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Kiełbasę przekroić na pół, a następnie w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy boczek i kiełbasę
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Podsmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 5 min
  • Zalewamy zimną wodą, tak żeby zakryć wsad w garnku
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na średnim ogniu 30 min
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron, mieszamy, czekamy 1 min i nakładamy na talerze 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron warzywny

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)

Sos myśliwski

  • Woda (500 ml)
  • Kiełbasa śląska (170 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Por (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >