Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi
Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi
Przygotowanie
- Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron.
- Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron
- Imbir kroimy drobno
- Pocięte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem z wolnowaru, dodajemy imbir, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
- Doprawiamy, solą i pieprzem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Kiedy przyrządzamy gęś, mięso puszcza soki oraz tłuszcz, ten wywar można wykorzystać właśnie do takiego dania. Równie dobrze możemy użyć wywar po kaczce, dziku, jeleniu, czy wieprzowinie.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów.
Autor
Lista składników
- ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 1 plaster selera korzeniowego (60 g)
- 1 szklanka wywaru z gęsi z wolnowaru (200 ml)
- 2 plastry imbiru (ok. 1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >