fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4f4a844d-aaf6-4605-8ec3-50c277a50767-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Przygotowanie

  • Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron.
  • Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron
  • Imbir kroimy drobno
  • Pocięte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem z wolnowaru, dodajemy imbir, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
  • Doprawiamy, solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Kiedy przyrządzamy gęś, mięso puszcza soki oraz tłuszcz, ten wywar można wykorzystać właśnie do takiego dania. Równie dobrze możemy użyć wywar po kaczce, dziku, jeleniu, czy wieprzowinie.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 plaster selera korzeniowego (60 g)
  • 1 szklanka wywaru z gęsi z wolnowaru (200 ml)
  • 2 plastry imbiru (ok. 1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >