fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4f4a844d-aaf6-4605-8ec3-50c277a50767-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Przygotowanie

  • Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron.
  • Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron
  • Imbir kroimy drobno
  • Pocięte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem z wolnowaru, dodajemy imbir, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
  • Doprawiamy, solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Kiedy przyrządzamy gęś, mięso puszcza soki oraz tłuszcz, ten wywar można wykorzystać właśnie do takiego dania. Równie dobrze możemy użyć wywar po kaczce, dziku, jeleniu, czy wieprzowinie.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 plaster selera korzeniowego (60 g)
  • 1 szklanka wywaru z gęsi z wolnowaru (200 ml)
  • 2 plastry imbiru (ok. 1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…

WIĘCEJ >