fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4f4a844d-aaf6-4605-8ec3-50c277a50767-1

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Przygotowanie

  • Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron.
  • Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron
  • Imbir kroimy drobno
  • Pocięte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem z wolnowaru, dodajemy imbir, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
  • Doprawiamy, solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Kiedy przyrządzamy gęś, mięso puszcza soki oraz tłuszcz, ten wywar można wykorzystać właśnie do takiego dania. Równie dobrze możemy użyć wywar po kaczce, dziku, jeleniu, czy wieprzowinie.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ⅓ białej rzodkwi (ok. 75 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 plaster selera korzeniowego (60 g)
  • 1 szklanka wywaru z gęsi z wolnowaru (200 ml)
  • 2 plastry imbiru (ok. 1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >