Makaron warzywny z sosem bolognese
Makaron warzywny z sosem bolognese
Przygotowanie
Sos:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy mięso mielone
- Zasmażamy przez 5 minut
- Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty
- Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
- Co jakiś czas trzeba zamieszać
- Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Makaron z warzyw:
- Cukinię i rzodkiew umyć
- Zetrzeć po kolei na tarce spiralnej
- Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
- Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę
Rady dietetyka
Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie tego typu makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
Sos bolognese
- Woda (300 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (100 g)
- Cebula (50 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Makaron warzywny
- Cukinia zielona (150 g)
- Rzodkiew biała (110 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Frytki z batatów
Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…
WIĘCEJ >Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii na zimno
Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…
WIĘCEJ >