fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem bolognese

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c045d7d1d-e416-47a5-8800-8a7c2ac951ff-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron warzywny z sosem bolognese

Przygotowanie

Sos:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy mięso mielone
  • Zasmażamy przez 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Cukinię i rzodkiew umyć
  • Zetrzeć po kolei na tarce spiralnej
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie tego typu makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sos bolognese

  • Woda (300 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Makaron warzywny

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Rzodkiew biała (110 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >