Makaron warzywny z sosem bolognese
Makaron warzywny z sosem bolognese
Przygotowanie
Sos:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy mięso mielone
- Zasmażamy przez 5 minut
- Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty
- Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
- Co jakiś czas trzeba zamieszać
- Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Makaron z warzyw:
- Cukinię i rzodkiew umyć
- Zetrzeć po kolei na tarce spiralnej
- Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
- Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę
Rady dietetyka
Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie tego typu makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
Sos bolognese
- Woda (300 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Makaron warzywny
- Cukinia zielona (150 g)
- Rzodkiew biała (110 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >Bażant z wolnowaru w grzybach
Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Marokański gulasz
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…
WIĘCEJ >