fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem bolognese

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c045d7d1d-e416-47a5-8800-8a7c2ac951ff-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z sosem bolognese

Przygotowanie

Sos:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy mięso mielone
  • Zasmażamy przez 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Cukinię i rzodkiew umyć
  • Zetrzeć po kolei na tarce spiralnej
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie tego typu makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 200 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego (45 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 ziela angielskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (2 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…

WIĘCEJ >

Owsianka z borówkami

Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami

WIĘCEJ >