fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem bolognese

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c045d7d1d-e416-47a5-8800-8a7c2ac951ff-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z sosem bolognese

Przygotowanie

Sos:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy mięso mielone
  • Zasmażamy przez 5 minut
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Cukinię i rzodkiew umyć
  • Zetrzeć po kolei na tarce spiralnej
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 minutę

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przyrządzenie tego typu makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • 250 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego (45 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 ziela angielskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (2 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >